Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí je špičkové zařízení

5. 2. 2013

Poslední lednové úterý navštívil Jiří Skalický Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí, který má celorepublikovou působnost. Poskytují zde komplexní rehabilitační péči především pacientům s onemocněním pohybového ústrojí – po operacích a úrazech, s onemocněním neurologického systému a také nemocným s bolestmi páteře a kloubů.

Ústav se po náročné rekonstrukci, která prakticky probíhá od roku 2000, může právem chlubit svým moderním prostředím s vysoce odborným přístupem a velmi pozitivní atmosférou. O pacienty se stará tým lékařů z oboru rehabilitační a fyzikální medicíny, neurologie, ortopedie, chirurgie a vysokoškolsky a středoškolsky vzdělaní odborníci. Poskytují zde léčebnou rehabilitaci, ergoterapii, fyzikální terapii, masáže, elektroléčbu a vodoléčbu.

„Spolu s ředitelkou ústavu a primářkou Michaelou Tomanovou, s manažerkou kvality Alenou Jeništovou a s provozně- technickou náměstkyní Janou Králíkovou jsme prošli modernizované části v hlavní památkově chráněné budově,“ říká Jiří Skalický. V současné době je v ní 157 lůžek v jedno a dvoulůžkových pokojích, ke kterým byla vestavěna sociální zařízení. „Našim pacientům tak můžeme poskytnout vysoký komfort. Pokoje jsou barevně vyladěné a jsou vybaveny elektricky polohovatelnými postelemi se speciálními matracemi, komunikačním systémem pacient – sestra a je zde také neomezený přístup na internet,“ vysvětluje primářka Michaela Tomanová. Při rekonstrukci bylo vybudováno také třináct nadstandardních pokojů s vlastním sociálním zařízením a nadstandardní výbavou. „V celé budově je bezbariérový přístup a vytvořili jsme zde pro naše pacienty i relaxační zóny Amazonská džungle a Rudé moře,“ doplňuje primářka. Ukázala nám také nové cvičebny fyzioterapeutů, rekonstruované vyšetřovny a pracovny sester. V zadním traktu budovy je nově přistavěna budova s označením PARKPAVILON, kde bude k dispozici dalších 42 lůžek.

V posledních letech zde provádějí speciální rehabilitační metodu „INFINITY method®“, vypracovanou na základech biomechaniky, neurofyziologie a anatomie. „Jejím cílem je léčba pacientů s onemocněním pohybového ústrojí, slouží ale současně jako preventivní i kondiční pohybový program,“ vysvětluje primářka Michaela Tomanová, která metodu vyvinula. Metoda nese svůj název podle ležaté osmičky – znaku nekonečna. „ Vychází mimo jiné z přirozeného diagonálního pohybu, který děláme každý v běžném životě. Pracujeme s gravitací, vnímáním, uvědomováním si těla a provádíme trénink mozku,“ uzavírá Michaela Tomanová

„Odvážím si z rehabilitačního ústavu příjemný pocit a blahopřeji paní ředitelce a primářce v jedné osobě k tak viditelnému rozvoji ústavu a kvalitní péče v něm,“ uvádí Jiří Skalický. Přislíbil ji pomoc v záležitosti, která se vyskytla v souvislosti s tzv. malou novelou zákona č. 369/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. „Informovala mě, že od platnosti této novely, už tři čtvrtě roku, nemůže pobyty v rehabilitačním ústavu předepisovat odborný lékař - rehabilitační lékař, ortoped, neurolog apod., ale že tento předpis může vystavit pouze praktický lékař. To přináší mnohé komplikace. Přislíbil jsem o záležitosti jednat s náměstkem ministra zdravotnictví pro zdravotní péči a zjistit, proč se tak stalo. Pokud někde nastala chyba, musíme ji napravit,“ uvedl Jiří Skalický.

Zdenka Hanyšová Celá

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme