Železniční uzel čeká renovace

8. 6. 2017

Když se řekne Česká Třebová, lidé okamžitě reagují slovy nádraží nebo železnice. Město na trati je dodnes železničním uzlem. A ten po letech příprav čeká modernizace. Její konkrétní obrysy načrtla schůzka vedení města s projektantem. Až bude na světě vizualizace, dočká se konkrétnější představy i veřejnost.
Práce by měly začít na podzim roku 2019 a potrvají tři roky. Proměnou projdou podchody, mosty, nástupiště, kolejiště sevřou protihlukové stěny.
Zdevastovaný podchod u Korada nahradí lávka nad kolejemi. „Stál jsem si za tím, aby po obou stranách lávky byly výtahy," hájí vítěznou variantu starosta Jaroslav Zedník s tím, že původně bylo v plánu vystavět jen schody a nájezdovou rampu. Promění se také podchod ke společnosti CZ Loko. Ten stávající totiž neodpovídá ani výškově, ani staticky. Rozšiřovat a zajišťovat se budou i všechny mosty na území města.
Jedním z hlavních témat schůzky bylo řešení protihlukových stěn. „Sudop je aktuálně v konfliktním jednání s krajskou hygienou, která po nich požaduje v některých částech až pětimetrové stěny. Nyní tedy řeší, jaký druh a tvar bude nejlépe vyhovovat," dodal Jaroslav Zedník.
Modernizovat se bude i samotné nádraží. Klíčová bude bezbariérovost a komfortní nastupování.
Po schůzce musí projektant zapracovat všechny nové poznatky a návrhy. Po zpracování vizualizace se uskuteční veřejná schůze, kde se s projektem seznámí občané.

Tereza Vaisová, Orlický deník

Volby: