27. 3. 2017

České trampské hnutí stále žije a poslední generace trampů v současnosti usiluje o to, aby byla zachována jejich unikátní historie. Po několika odmítnutích v různých částech Česka mají poměrně vysokou šanci, že muzeum trampingu bude vybudováno v České Třebové.


„Zdaleka není rozhodnuto, připravujeme podklady pro jednání zastupitelstva města, které bude 24. dubna,“ řekl Právu starosta České Třebové Jaroslav Zedník (TOP 09), ale připustil, že jemu se ta myšlenka líbí, podporu má mezi radními a místostarosta Dobromil Keprt sbírá podklady, aby mohl do měsíce zastupitelstvu předložit vyčerpávající zprávu.
„Původní místo, které se trampům líbilo, jsme odmítli, ale našli jsme jiné, podstatně vhodnější – Na Horách. Město tady vlastní většinu pozemků, ty zbylé jsou v soukromých rukou, jel jsem za jejich vlastníkem do Prahy a předběžně jsme se dohodli, že při prodeji bude mít město přednost,“ informoval starosta.
Prostor Na Horách na východním okraji města přetíná předpokládaný turistický okruh na Kozlovský kopec se Švabinského domkem nebo k archeoparku a muzeum by mohlo být další atraktivní zastávkou. Navíc tu nejsou žádné závažné překážky a může se začít v dohledné době budovat. „Každopádně by to bylo první muzeum trampingu v republice, spadalo by pod naše městské muzeum,“ přikývl starosta.

Muzeum v podobě trampského srubu

„Zatím potřebujeme připravit studii a další přesnější podklady, ministerstvo pro místní rozvoj nám sdělilo, že dotační titul, který by se na to vztahoval, vypíše pravděpodobně na přelomu letošního a příštího roku. Nemáme tedy moc času na rozmýšlení. Pokud zastupitelstvo záměr podpoří, bude muset město počítat s tím, že vybuduje k budoucímu muzeu na zelené louce příjezdovou komunikaci a parkoviště. Inženýrské sítě tu jsou, voda tu je, kanalizaci nejspíš nahradí malá čistička odpadních vod,“ plánuje starosta.
„Stavěl by se nejspíš nový objekt v podobě srubu, bylo by to asi stylové. Nakonec sami trampové se chtějí podílet na této investici. Naznačují, že jejich příspěvky nebudou jen symbolické, moc o to stojí. Chtěli by tu pořádat i dvacítku svých akcí v roce, upravit prostor i kolem budoucí budovy muzea tak, aby připomínal trampskou osadu, exponáty do muzea samozřejmě ochotně poskytnou,“ dodal místostarosta Keprt.
„Je pravda, že u trampů náš předběžný souhlas má nemalou odezvu. Volal mi například trampský totemář, že pro muzeum vyřeže zdarma dva totemy,“ prozradil Zedník.

Zdeněk Seiner, Právo

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Zedník
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme