Návštěva z TOP 09 v připravované nestátní základní škole Na rovině v České Třebové

1. 5. 2014

Dne 14. 4. 2014 se uskutečnilo setkání zástupců strany TOP 09 se zřizovateli Základní školy Na rovině v České Třebové. Vznikající školu navštívilo několik poslankyň a debatovalo se i o budoucnosti alternativního školství.

Vznikající základní školu Na rovině navštívila v pondělí 14. 4. skupina zástupců TOP 09. Mezi nimi byla Vladislava Michalová, místopředsedkyně krajské organizace TOP 09 Pardubického kraje, dále Mgr. Nina Nováková, místopředsedkyně výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, pediatrička a poslankyně MUDr. Jitka Chalánková a poslankyně Ing. Markéta Adamová.

Návštěvu přivítala jednatelka podporujícího Občanského sdružení RUKA 8, Mgr. Jana Chaloupková, dále byla přítomna iniciátorka vzniku základní školy Slávka Petrová, připravovaná učitelka pro 1. stupeň ZŠ, Dagmar Kebrlová, Miloš Pražák, spolumajitel objektu a Martina Šaldová, spolupracovnice OS RUKA 8. Miloš Pražák, který spolu se Slávkou Petrovou dávají nově vznikající Základní škole Na rovině k dispozici celé 1. patro svého rodinného domu, se ujal přítomných dan a udělal jim prohlídku prostor školy. Na přístupovém chodníku nastínil budování nového vstupu do školy, dále předvedl celé zázemí a prostory pro školu a zmínil se o rekonstrukčních úpravách.

V jedné ze dvou zřizovaných tříd se konala malá ukázka výuky pro nejmenší děti věkové smíšených tříd, kde se budou používat montessori pomůcky. Přítomné dámy si samy vyzkoušely pocit dítěte z tvoření zadané práce a všem se vedlo výborně.

Po této malé pedagogické vsuvce představila Mgr. Nina Nováková návrh, jak prokázat a srovnat výsledky výuky v alternativních a běžných školách, což je věc, která veřejnost zajímá. S Mgr. Janou Chaloupkovou se dohodly na možné spolupráci k zajištění průkaznosti kvality výchovy a výuky i bez porovnávacích testů.

Postupně přidala své jednoznačně kladné zkušenosti s alternativní školou paní Vladislava Michalová, která sama má dítě v alternativní škole v Chrudimi, která svým 20letým působením s počtem do 400 žáků, už získala velké renomé a je uznávaným výchovným zařízením i mezi běžnými základními školami nejenom v Chrudimi. Popsala nám všem, jak velmi přátelsky i v tomto vysokém počtu žáků probíhá ve škole výuka i mimoškolní rodičovské i dětské vztahy. Popsala i pozitivní dopad a přidanou hodnotu, kterou alternativní škola přináší do města, v němž působí.

Paní MUDr. Jitka Chalánková vyzdvihla pozitivní vlivy citlivějšího přístupu k dětem v alternativních školách, kde v menším počtu žáků je možné přizpůsobit metody výuky pro jednotlivé děti, k jejich aktuálnímu stupni rozvoje osobnosti. Nestresové téměř rodinné prostředí dětem přináší klid, v němž zvládají předložené úkoly rámcového vzdělávacího plánu i děti s různými drobnými handicapy. Popřála vznikající škole hodně zdaru.

Ing. Markéta Adamová se zajímala o dopady výuky v alternativní škole při přechodu na další stupně a následně střední a vysokou školu. Mgr. Jana Chaloupková představila přítomným kodex školy, v němž na prvním místě je respektující přístup k dětem, výuka v souvislostech, podpora přirozené touhy dítěte k poznávání věcí a dění kolem sebe, výuka hrou na speciálních montessori pomůckách, kdy děti trénují schopnost soustředit se, vytrvat a samostatně uvažovat, vyzvedla výuku v týmu ve věkově smíšených třídách, spolupráci dětí v bezpečném prostředí, metody práce s chybou, způsoby hodnocení bez známkování a především úzkou spolupráci s rodiči. Na příkladu ze své rodiny vyjádřila jednoznačně kladný vliv principů alternativní školy, kdy její bratr, dnes vysoký manažer finanční společnosti, přirozeně zvládl přechod z této školy až na vysokou školu. „Jistě jsou chvíle, kdy se dítě poprvé konfrontuje se známkováním, kdy se začleňuje do kolektivu, kde není běžné se aktivně svým vlastním názorem vyjadřovat ke všem otázkám a situacím, ale dítě je dostatečně připraveno k sebevědomí, vysokému stupni sebeúcty a širokým aktivním znalostem z mnoha oblastí života člověka, přírody a dění kolem nás, které mu zvládnutí tohoto přechodu ulehčí,“ shrnula paní Chaloupková.

Neformální schůzka se protáhla na více než hodinu, ale všichni přítomní si vzájemně předali své zkušenosti a podněty. Při loučení vyslovily přítomné poslankyně svou maximální podporu, se kterou mohou zřizovatelé nové školy počítat, a přislíbily osobní  angažovanost v řešení  problémů, které nově zřizovanou Základní školu Na rovině v České Třebové určitě ještě čekají.

Zástupci vznikající Základní školy obdrželi pozvání k večerní neformální schůzce v hotelu Bravo s nejvyššími představiteli strany TOP 09.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme