Jiří Skalický: V Králíkách nejsou spokojeni se sociální reformou

9. 8. 2012

Dopad nového zákona o sociálních službách konzultoval poslanec Jiří Skalický z TOP 09 a Starostové při své poslanecké návštěvě v Králíkách se starostkou Janou Ponocnou, místostarostou Antonínem Vyšohlídem a vedoucím odboru sociálních služeb a zdravotnictví Bohumírem Strnadem. „Pan Strnad měl k reformě výhrady již před rokem před jejím spuštěním. Byl jsem proto zvědavý na jeho zkušenosti. Sdělil mi, že se systém stále potýká s těžkostmi,“ uvedl Jiří Skalický.

Bohumír Strnad při jednání s poslancem Skalickým upřesňuje: „Podle mého názoru vznikl další centrální moloch. Už před rokem jsme upozorňovali na to, že naši sociální pracovníci své klienty dobře znají včetně jejich rodinného prostředí a bezprostředního okolí. S klienty se dohodli na potřebné podpoře a dávku mu vypláceli například po částech. Měli informace, zda se klient řádně stará o děti, zda platí nájemné za byt. Nyní klient dostane dávku od úřadu práce téměř anonymně, najednou, za pět dní nemá nic a on i jeho rodina se dostává do dalších potíží, které pak mají řetězovou reakci.“ Starostka Jana Ponocná dodává, že se z těchto lidí mohou časem stávat bezdomovci a potíže s tím bude mít zase samospráva města. Hlavně z těchto důvodů považuje vedení města reformu za nepropracovanou. „Požádal jsem vedoucího sociálních služeb, aby mi zaslal přesnější podklady ke způsobu vyplácení dávek a budu o této záležitosti hovořit s ministrem Jaromírem Drábkem,“ uvedl Jiří Skalický.

Další zastávkou v Králíkách byl dům Sociálních služeb Králicka, ve kterém v současné době žije na 23 seniorů, převážně žen. Ti spolu s dalšími třemi desítkami klientů „v terénu“ využívají služeb pečovatelské služby. „Jsou to senioři, kteří jsou schopni se o sebe sami postarat,“ vysvětluje ředitel služeb Martin Hejkrlík. „Dům je velmi dobře vybaven a služby jsou zajištěny na kvalitní úrovni a s dostatečnou odbornou péčí. Lidé jsou zde spokojeni,“ poznamenal Jiří Skalický. „Máme několik let zpracovaný projekt na nový pečovatelský dům za 54 milionů korun,“ vysvětluje starostka Jana Ponocná. Podle ní většinu z tohoto nákladu a měla pokrýt dotace ze státního rozpočtu. „Avšak po změně dotačních pravidel muselo město v roce 2008 od záměru ustoupit, protože by vyšší předpokládanou část finanční spoluúčasti neuneslo. Bylo by to nad naše síly,“ uvedla starostka.

Jiří Skalický se také podíval do oblasti města, kde město připravuje infrastrukturu pro individuální výstavbu několika desítek rodinných domů. Tento investiční náklad představuje v současné době nejvyšší dluh města. „Je dobře, že město připravuje podmínky pro to, aby do města mohli přijít noví obyvatelé,“ uzavřel Jiří Skalický.

Zdenka Hanyšová Celá

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme