V Květné zahradě se učí samostatnosti a pracovním návykům

26. 10. 2012

O projekty Systému včasné intervence a sociální prevence hovořil Jiří Skalický při své návštěvě Svitav se starostou Davidem Šimkem a Erichem Stündlem, který má problematiku ve městě na starosti. „Především jsem byl zvědavý na projekt občanského sdružení Květná Zahrada, které provozuje sociální službu Dům na půli cesty.“ Navštívil i farmu, kterou Dům na půli cesty provozuje od roku 2005 a která slouží k ubytování klientů a k jejich ergoterapii.

„V Květné Zahradě poskytují ubytování i zaměstnání mladým lidem od 18 do 26 let, kteří se vracejí z dětských domovů nebo dalších zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy nebo výjimečně také z výkonu trestu odnětí svobody,“ vysvětluje koordinátor prevence kriminality radnice Erich Stündl. Člen výboru sdružení a zástupce vedoucího Domu na půli cesty Stanislav Větrovský jej doplňuje: „Klientem Květné zahrady je nejčastěji mladý člověk ve věku kolem 19 – 20 let, jehož návrat do původního prostředí rodiny není z různých důvodů možný, nebo je dokonce nežádoucí. Jedná se o mladé lidi, kterým v minulosti jeden nebo oba rodiče zemřeli, nevykonávali řádně rodičovské povinnosti, o děti řádně nepečovali, nebo je dokonce zanedbávali, poškozovali nebo týrali.“ V současné době žije na statku 13 klientů.

Uživatelé služeb – mladí muži a dívky – bydlí v prvním období na statku v samostatných pokojích po jednom či po dvou. „To je kompromis v porovnání se životem v dětském domově, kde měli kolem sebe spoustu kamarádů. Neměli by bydlet hned sami,“ vysvětluje Stanislav Větrovský: „Současně si zvykají na soukromí a my máme možnost je začít doprovázet – v úklidech, praní, ale i ve společných aktivitách i práci, zkrátka v čem je potřeba.“

Kromě ubytování zajišťují klientům v rámci tzv. sociálního podnikání také soustavnou práci, která je základem jejich socializace, případně resocializace. Sdružení při obstarávání práce spolupracuje s obcemi i úřady. Klienti pracují například pro Mikroregion Svitavsko při údržbě cedulí naučné stezky, drobných opravách a úklidech a spolupracují s Technickými službami města Svitav. „Na jaře nám doslova „vyčistily“ Svitavy,“ chválí Erich Stündl. Když někdo z těch, kteří tu bydlí, nemá práci, pracuje na statku. Roční doby nesou různé druhy prací - jarní úklidy, letní sena, podzimní příprava dříví a zimní úklid sněhu. Základní pravidlo je nekompromisní: „Pracovat, chodit do školy a dodržovat pravidla se prostě musí,“ podtrhuje Stanislav Větrovský a dodává, že porušení těchto základních pravidel znamená opuštění statku. „Flákat se taky dá, ale rozhodně ne u nás na statku. Samozřejmě si umíme najít čas i na odpočinek, zábavu, koníčky a srandu,“ dodává.

 Jiří Skalický byl překvapen mnoha aktivitami, které zde nabízejí a ještě plánují: „Mladí lidé zde nacházejí významnou oporu poté, co jsou po dosažení hranice dospělosti doslova vydáni napospas tvrdé realitě, na kterou ani nemohou být dostatečně připraveni. Obdivuji práci všech lidí, kteří se rozvoji Květné zahrady věnují, aktivity do sebe perfektně zapadají.“ Kromě takzvaného sociálního podnikání, zejména v oblasti zemědělské výroby, zde školí a vzdělávají. A připravují další novinky, od roku 2012 zde budou poskytovat i ubytování turistům v rámci takzvané agroturistiky. „Prohlédl jsem si celý statek včetně prostor, kde v nejbližší době otevřou malou pekárnu a sýrárnu. Jsem mile překvapen, jaký způsob práce v sociální oblasti a jejího rozvoje zde zvolili a rozvíjejí jej. Navíc je vidět, že to zakladatele a všechny, kteří zde s lidmi pracují, moc baví,“ uvedl Jiří Skalický.

Zdenka Hanyšová Celá

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme