Jiří Skalický: Polička stále buduje a nyní je zcela bez dluhů

9. 8. 2012

Svého poslaneckého kolegu a současně starostu Poličky Jaroslava Martinů navštívil v jeho městě poslanec Jiří Skalický 24. července. „S panem Martinů ve sněmovně konzultuji aktuální témata týkající se samosprávy. Už dlouho jsem starostovi sliboval návštěvu a jsem rád, že jsem mohl přijet krátce poté, co jsme ve sněmovně oba hlasovali pro novelu zákona o přerozdělování sdílených daní, tzv. RUD, která významně napomůže rozvoji všech obcí a měst v Pardubickém kraji,“ uvedl Jiří Skalický. Setkání se zúčastnila i místostarostka města Marie Kučerová.

Polička si svůj rozpočet díky novému rozpočtovému určení daní vylepší od roku 2012 až o 16 miliónů korun. „Díky těmto penězům a také díky novele zákona o hazardu bude městská pokladna celkem až o 20 milionů korun, a to už bude znát,“ uvedl Jaroslav Martinů. Město je v současné době zcela bez dluhů. Po rozsáhlé obnově náměstí revitalizace historického centra pokračuje. Už v červenci začala významná rekonstrukce Tyršovy ulice přilehlé k náměstí, a to v nákladu 5 mil. „Kromě předláždění vyměníme kabelové rozvody veřejného osvětlení, vodovod a část kanalizace,“ vypočítává starosta Martinů. Město letos investuje i do do modernizace koupaliště, městských hřišť a dalších akcí. Maximálně využívá možností dotací. „Je téměř neuvěřitelné, že v dnešní době město nemá dluhy. Svědčí to o schopnostech a zápalu pana starosty Martinů. Smekám před ním, že to dokázal zvládnout,“ chválí starostu Jiří Skalický.

Jiří Skalický ve městě navštívil i Poličskou nemocnici a jejího ředitele Libora Stráníka. V nemocnici již před deseti lety zanikla akutní lůžka a nyní jsou zde tzv. lůžka následné péče. Nemocnici nyní spravuje dobrovolný svazek 27 obcí poličského regionu AZASS, který vznikl v první polovině roku 1998 jako Zájmové sdružení měst a obcí na podporu Poličské nemocnice.  „Při jednání s ředitelem VZP Pardubického kraje jsem se setkal s názorem, že Poličská nemocnice je vedena velmi dobře, a to jak po stránce manažerské, tak po stránce kvality služeb,“ uvedl Jiří Skalický. V současné době se zařízení s následnou lůžkovou péčí připravují na vyjednávání s pojišťovnami o nové podobě smluv. „Pan ředitel Libor Stráník potřebuje více informaci, jak smlouvu připravit. Slíbil jsem mu pomoci,“ dodal Jiří Skalický.

V areálu nemocnice je nově vybudovaný Domov důchodců, který Jiří Skalický prošel také s jeho ředitelem Vítem Češkou. „Seznámil jsem se s poskytovanými službami, i s těžkostmi, které provoz zařízení provázejí. Klienti jsou spokojeni, podmínky se jim zlepšují, a to i pro využívání přilehlého krytého plaveckého bazénu, kde pro ně město buduje bezbariérový přístup,“ uzavřel Jiří Skalický.

Zdenka Hanyšová Celá

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme