SPOZ: Vlaky budou zadarmo. Jdou tím vstříc lepším zítřkům?

Komentář krajského předsedy Miroslava Nádvorníka

Nestudoval jsem ve Švýcarsku (asi proto, že rodiče nebyli v KSČ), nestudoval jsem ani v Rusku. Studoval jsem v malém městě na východě Čech. Na vysokou školu jsem jezdil vlakem, měl žákovskou průkazku. Jízdné rychlík  Praha - Česká Třebová stálo po slevě 16 nebo 21,50 Kč (nevím přesně). Jezdil jsem v soupravách, které můžeme díky pod investovanosti ČD zažít na této trati i nyní. Cestující jim říkají koženkové rychlíky a většinou mají v jízdním řádu označení R.

20. 9. 2013

Do Prahy na studia začala nyní jezdit i moje dcera, platí po slevě 122 Kč. Brzy za tuto cenu může jet soupravou „RailJet“ s nesrovnatelným komfortem. Soupravou, která odpovídá standardu cestování 21. století. Tou soupravou, jejíž další nákup současné vedení ČD nesmyslně zakázalo argumentem, že na investice nejsou peníze.

Když porovnám cenu jízdného a spokojím se s indexem nárůstu cen 10x, mají dnes studenti nižší jízdné než já před 25 lety. Tím chci říci, že i strůjci budování socialismu chápali, že každá služba má svojí hodnotu a nedávali nic zadarmo.

Přijít v tržním prostředí s nápadem, že státem vlastněná společnost ČD a.s., může poskytovat službu veřejnosti zadarmo, může jen ekonomický šílenec.

Co se stane? V marketinku se tomu říká kanibalismus. Vlaky „zadarmo“ požerou tržby vlaků za peníze. Cestující pochopí, že mají jezdit jindy a přizpůsobí se. Zejména studenti a senioři budou ti, kteří využijí situace okamžitě. Poklesnou tržby a vedení ČD si řekne panu ministrovi Žákovi (SPOZ) o dotaci.

Soukromí přepravci, kteří v rámci málo smysluplné liberalizace jezdí pouze na lukrativních linkách, přijdou o tržby na těchto linkách také. Následně zažalují ČD a stát zaplatí jejich ztráty.

Výsledek? Zaplatíme miliardy za tento nesmyslný nápad. Peníze „projíme“ formou rozdávání jízdného, místo toho, aby byly investovány do nových souprav, které zvýší komfort cestujícím, kteří budou jízdné platit.

V kontextu nedávno prezentovaného plánu vodní cesty Labe-Odra-Dunaj si začínám připadat jako v Rusku. Megalomanské a populistické nápady, na premiéra kandiduje agent státní bezpečnosti…

Vědí vůbec, kam jdou?

My to víme!

Miroslav Nádvorník
předseda Krajské organizace Pardubice
20. 9. 2013
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme