× Pojďte do toho s námi.

Sláma: Nový Terminál “B” bez paneláku

28. 4. 2021

Ubourat a znovu draze stavět, nebo nechat stát jen část paneláku u nádraží? Obé je špatně. Město nemá prostředky nazbyt a pro nový objekt ani nemá využití. Nechme jej zbourat celý a hledejme nové využití rozvojové plochy uprostřed dopravních terminálů.

V Současné chvíli existuje několik variant, jak bude vypadat nový terminál B a hlavně, co s „panelákem“ oddělujícím náměstí Jana Pernera a chystaný terminál. „Varianta vybudování průjezdu budovou s tím, že se musí objekt ubourat a znovu vystavět, je zbytečně nákladná. A není ani potřebná, protože město nemá pro nové administrativní prostory využití. Nelíbí se mi ani výrazně levnější řešení - ubourání většiny budovy a zanechání nekoncepčního „pahýlu“,“ říká člen komise pro strategii Michal Sláma.

Administrativně-obytné budova není třeba, zásadní je vyřešit parkovací kapacity. „Případné úplné demolici současného bytového domu by měla předcházet férová a citlivá dohoda s nájemníky v posledních dvou obydlených bytových jednotkách. Poté dům zbourat a ponechat plochu jako rozvojové území pro další využití,“ říká Michal Sláma vědom si jak špatné finanční situace města, tak i tíživé situace posledních nájemníků.

Výstavba v okolí plánovaného terminálu B by se mohla rozdělit do několika etap tak, aby šlo efektivně čerpat dotační prostředky pro jednotlivé stavební akce. Město nemá v současné době na větší projekty finance. Úprava projektu s vypuštěním stavby nové budovy v západní části náměstí Jana Pernera se tak jeví jako vítaná úspora, vytvářející navíc zajímavou rozvojovou příležitost do budoucna,“ uzavírá Michal Sláma

Ondřej Müller, krajský manažer TOP 09

Osobnosti: