TOP 09 se Starosty napravuje chybné veřejné zakázky

12. 11. 2010

V předvolebním období poslanci minulé sněmovny schválili zákon, kterým chtěli zprůhlednit veřejné zakázky. Mimo jiné zcela vyloučili z účasti na veřejných zakázkách akciové společnosti, u nichž nebylo zřejmé, kdo je jejich vlastníkem.

Po volbách se zjistilo, že schválená předloha je v rozporu s evropským právem. Evropské právo totiž požaduje, aby se na veřejných zakázkách mohly účastnit všechny firmy, které vznikají dle právních řádů členských států EU. Je to poměrně logické. Vezměme si situaci, že jeden stát by přijal zákon, kterým vyřadil určitý typ firem z veřejných zakázek. A shodou okolností nejvíce takových firem by působilo v určitém státě EU. Potom by takovéto firmy byly diskriminovány a fakticky by došlo k narušení jednotného vnitřního trhu EU a poškozeny například firmy z určitého státu.

Přesto v předvolebním maratónu různých slibů byla úprava proti právu EU přijata. Evropské právo požaduje, aby každý uchazeč mohl obhájit, že naplňuje zásadu rovnosti a transparentnosti, tedy že není žádnou podvodnou firmou a má mít možnost ucházet se o veřejnou zakázku. Senát chybu poslanců napravit s ohledem na ukončení volebního období poslanecké sněmovny ani nemohl.

Nový zákon vstoupil v účinnost 15. září. Od tohoto data se podle českého zákona o veřejných zakázkách nemohou akciové společnosti s akciemi na doručitele ucházet o české veřejné zakázky. Naší zemi hrozí žaloby s rizikem dopadu na veřejné rozpočty od těch společností, které se tímto nemohou účastnit výběrových řízení. Nová vláda pod vlivem této hrozby chtěla sporné paragrafy ze zákona vypustit, nicméně vládní legislativní pravidla neumožňovala takový návrh jednoduše předložit nové sněmovně. Proto návrh předložily poslankyně Kristýna Kočí a Karolína Peak z Věcí veřejných. Jejich návrh však pouze vypouštěl ze zákona o veřejných zakázkách chybné paragrafy. Nastal by tak stav, kdyby nedošlo k žádnému zprůhlednění výběrových řízení, neboť firmy by nemusely rozkrýt svou vlastnickou strukturu.

TOP 09 spolu se Starosty do voleb šli s programem zprůhlednění veřejných zakázek. Prosté vyškrtnutí sporných paragrafů by bylo v rozporu s tímto programem, k jehož prosazování jsme se zavázali. V průběhu projednávání proto zástupci klubu TOP 09 a Starostové iniciovali změnu návrhu tak, aby sporné paragrafy nebyly „jen“ vyškrtnuty, ale nahrazeny vhodnějšími ustanoveními. Vzešla dohoda o konsensuálním společném návrhu VV, ODS, TOP 09 a ČSSD, který je v souladu s programem TOP 09. Návrh zákona byl nyní schválen, firmy se budou moci o veřejné zakázky ucházet, jestliže rozkryjí svou vlastnickou strukturu (s výjimkou minoritních akcionářů). Změna zákona o veřejných zakázkách to není dostatečná, je nezbytné změnit řadu dalších ustanovení tohoto zákona. Nicméně k tomu již bude povolána vláda, jež předloží takový návrh v příštím pololetí. Nyní jsme opravili jen ten nejpalčivější problém, tedy zprůhlednili zadávání veřejných zakázek, a to v souladu s evropským právem a programem TOP 09 a Starostů.

PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme