Poslanec Jiří Skalický podpoří Kojenecký ústav ve Svitavách

28. 3. 2011

O resocializační centrum pro matky s dětmi v areálu Kojeneckého ústavu a dětského domova ve Svitavách se bude při své cestě do Svitav ve čtvrtek 31. března 2011 zajímat poslanec Jiří Skalický (TOP 09 S podporou starostů). Naplánovanou má také krátkou schůzku se starostou Davidem Šimkem.

Centrum v kojeneckém ústavu vzniklo za podpory jeho zřizovatele - Pardubického kraje - z dotace Evropské unie a otevřeno bylo v listopadu 2010.  V dvoupodlažní budově dočasně poskytují prostory matkám, které z nejrůznějších důvodů selhávají jak v péči o dítě, tak v běžném životě. Smyslem celého projektu je zabránit předčasné ústavní výchově dětí, dát matkám příležitost vytvořit si citové vazby k dítěti a pod odborným vedením jim pomoci v resocializaci.

„Hodně jsem o projektu slyšel, slyšel jsem chválu i na paní ředitelku Zoru Hammerovou, proto se s ní velmi rád seznámím a předám domovu dárek. Když jsem se rozhodoval, které sociální zařízení mimo Pardubice bych mohl podpořit nejenom malým finančním dárkem, vybral jsem svitavský kojenecký ústav,“ vysvětluje Jiří Skalický a dodává:. „O tomto ústavu vím díky dlouhodobé spolupráci s kojeneckým ústavem Veská u Pardubic, kde jako člen Lions Clubu spolupracuji na pravidelném zajišťování charitativních darů a podpory“. Poslanec chce svou roční odměnu za práci ve výboru pro zdravotnictví, sociální věci a neziskový sektor Zastupitelstva Pardubického kraje odevzdat do rukou právě Zoře Hammerové, třeba na zakoupení potřebného vybavení ústavu či na zájmové aktivity dětí. Podobně podporuje Dětské rehabilitační centrum Lentilka a jeho třídu pro děti s autismem v Pardubicích.

Kojenecký ústav ve Svitavách poskytuje komplexní léčebně-preventivní, ošetřovatelskou, výchovnou a rehabilitační péči dětem ohroženým prostředím, zanedbávaným, případně týraným, které jsou zde umísťovány na základě rozhodnutí příslušných soudů. Poskytuje péči dětem zdravotně postiženým, které jsou zde umístěné většinou na žádost rodičů či pěstounů.

Kapacita zařízení je 38 lůžek pro děti od 0 do 3 let, pro zdravotně hendikepované děti do 7 let. Nechybí tři lůžka pro matku s dítětem, 5 lůžek pro děti od 0 do 18 let v zařízení vyžadující okamžitou pomoc.

Zdenka Hanyšová Celá

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme