Podporuji snížení poslaneckých platů

11. 11. 2010

O tři tisíce korun méně než letos by měl v příštích letech činit základní plat poslanců, senátorů a dalších činitelů. Návrh na snížení platů o pět procent poslala poslanecká sněmovna v pátek 29. 10. do druhého čtení. Po pětiprocentním snížení by základní plat poslanců a senátorů činil 56 tisíc korun. Základní plat ministrů by se měl snížit téměř o 6 tisíc korun. U soudců mají platy klesnout pouze pro příští rok.

„Letos je to už druhé snížení poslaneckých platů. Předcházející sněmovna snížila své platy o 4 procenta,“ vysvětluje poslanec Jiří Skalický. Výše poslaneckých platů byla zmražena v roce 2002. „To znamená, že osm posledních let nebyly platy zvyšovány a nejvyšší mzdu měli poslanci za vlády ČSSD v roce 2002. Porovnáme-li reálnou mzdu mezi roky 2002 a 2011, dojde k celkovému poklesu mzdy poslanců o 25 %, z toho za poslední rok o 13 %,“ počítá Jiří Skalický.

„Osobně podporuji nejen úpravu platů, ale i odstranění duplicit. Mám tím na mysli situaci, kdy poslanec využívá veřejnou dopravu zdarma a současně si nechává vyplácet náhrady,“ uvedl Jiří Skalický. „Jestliže pobírám paušální náhrady za cestovné, tak si všechny jízdenky na jakýkoliv druh dopravy kupuji a považuji to za normální. Podporuji taktéž vyřešení „létajících poslanců“.

Vládní koalice měla snahu vyřešit záležitost co nejdříve, ve sněmovně se jí však nepodařilo prosadit projednávání ve zrychleném čtení, proti tomu se postavili poslanci ČSSD. Návrh tak čeká klasická legislativní cesta ve standardním režimu se zkrácenou dobou. Nyní se návrhem bude zabývat rozpočtový a ústavně-právní výbor. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová vyhlásila ještě v pátek stav legislativní nouze. Sněmovně tento krok umožní rychle projednat vládní úsporná opatření, která jsou podle kabinetu premiéra Nečase nezbytná pro to, aby schodek státního rozpočtu nebyl příští rok vyšší než 135 miliard korun.

Jiří Skalický

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme