Kujeba z Mýta by se divil, kolik šikovných lidí město má

21. 3. 2011

Na slavnostním večeru v Šemberově divadle přihlížel 3. března i poslanec Jiří Skalický udělení Výročních cen města Vysoké Mýto. Cen, symbolizovaných soškou Zlatého Kujeby bylo uděleno celkem deset. „Velmi chválím množství kategorií a líbí se mi nápad ocenit nejen umělce a podnikatele, ale také lidi, kteří svou každodenní činností pomáhají rozvoji města, napříč profesemi i věkem, například kronikářku. Bylo vidět, že si „soutěž“ užilo doslova celé město a líbí se mi i systém výběru favoritů, o nichž hlasovali zastupitelé tajně,“ uvedl Jiří Skalický.

Shodou okolností získal právě autor sošek „Zlatých Kujebů“ akademický sochař Zdeněk Rosák jednu z dalších cen, udělovaných během slavnostního předávání - a sice cenu starosty města Miloslava Souška.

Nechal jsem si vysvětlit, kdo to byl Kujeba,“ byl zvědavý Jiří Skalický. „Dozvěděl jsem se, že je to postava imaginární a není situována do žádného konkrétního období. Měla by znázorňovat svobodomyslného člověka, otevřeného všemu pokrokovému v dějinách lidstva a je jedno, jestli to byl švec či konšel. Podle autora sošky Zdeňka Rosáka to byl rozhodně člověk vzdělaný, i když možná samouk, ale rozhodně lidový mudrc, procházející staletími. Musel čelit lidské blbosti a omezenosti. Proto figuru pojal jako náznakovou postavu v rozevlátém gestu, otevírající se všem lidským počinům, které přináší čerstvý vítr.“

Zdenka Hanyšová Celá

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme