Vrtulník záchranky doletí všude

15. 5. 2010
V období před volbami si lidé už zvykli na obvyklý příděl demagogie, lží a urážek. Tentokrát se zdá, že z kampaně překvapivě vzešel nápad, který pomůže lidem. Vrtulník letecké záchranné služby by mohl v budoucnu startovat v Pardubicích nebo i jinde v kraji.
PARDUBICE Pardubický kraj patří mezi pouhé tři regiony v zemi, které nemají záchranářský vrtulník. Lidé jsou při těžkých úrazech, které vyžadují letecký převoz, odkázáni na letecké záchranné služby jiných krajů, které mnohdy odmítnou přiletět.
Na řadu míst v regionu se navíc vrtulníky z Hradce, Olomouce či Brna nedostanou včas. Lídr TOP 09 v Pardubickém kraji Pavel Severa navrhl změnu stanovišť letecké záchranky, která by to vyřešila. Podle odborníků to není špatný plán.
„Před lety se stanoviště letecké záchranné služby fixovaly na fakultní nemocnice. Tím se stalo, že jak v Pardubickém, tak třeba v Olomouckém kraji nejsou pokryty periferie," řekl ředitel záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda. Na Svitavsko, Lanškrounsko, Poličsko a Králicko vrtulníky letí déle než čtvrthodinu. Severa proto přišel s nápadem na přesun stanovišť letecké záchranky. Podle jedné z variant by ministerstvo zdravotnictví přesunulo vrtulník z Olomouce do Přerova a poslanci by prosadili vznik dalšího stanoviště letecké záchranné služby ve východní části Pardubického kraje. „To by pokrylo částečně Olomoucký kraj a částečně by zajišťovalo i Pardubický kraj. Na to už by na ministerstvu mohli slyšet," řekl Severa.
Vybudování takového střediska není podle něj nepřekonatelný problém, zvlášť když se využije třeba letiště. „Nám prostorově vychází jako nejlepší lokalita někde kolem Moravské Třebové a tam letiště je," uvedl Severa.
Návrh nezavrhují ani letečtí záchranáři. „Teoreticky to možné je. Musí tomu ale předcházet odborná diskuze. Pokud bude možné vylepšit pokrytí České republiky, tak to podpoříme," uvedl Pavel Müller, jednatel společnosti Alfa-Helicopter, která zajišťuje leteckou záchrannou službu v Olomouci, Brně, Jihlavě a v Českých Budějovicích. Ředitel záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda si dokonce dokáže představit, že by vrtulník startoval přímo z Pardubic a letecká záchranka z Hradce by se posunula kvůli lepšímu pokrytí někam k Jaroměři. „Pokud by stát vrtulníky rozmístil užitečnějším způsobem, aby pokrývaly větší plochu, bylo by to výhodnější," uvedl Svoboda.
Plán na zajištění letecké záchranné služby v celém kraji ale má vadu. Vrtulníky až dosud mají stanoviště tam, kde je zároveň traumacentrum. Kdyby se přesunuly na jiná místa kvůli lepšímu pokrytí území, přišly by o zázemí a musely by se z nemocnic vracet vždy nazpět. „Jde o to, aby to nepřineslo více škod než užitku. Vyřešit se to ale musí při odborné diskuzi na celorepublikové úrovni, to není záležitost jednoho kraje," uvedl Pavel Müller.


Vrtulník i do Svitav a Lanškrouna

Zápisník
Spoustu věcí, které se v Pardubicích od roku 2000 „musely" zřídit kvůli vytvoření nového Pardubického kraje, bych klidně oželel. Krajský parlament s krajskou vládou a krajskou opozicí, krajskou centrálu hasičů, krajský soud i krajskou policii. Vlastní letecká záchranná služba je ale něco, co se na rozdíl od otevírání úřadů a budování nových sídel krajských institucí lidí opravdu dotýká. Kupodivu to až dosud krajské politiky nechávalo chladnými.
Na jednu stranu je to jasné -letecká záchranka je drahá a ochota státu platit pro nové kraje další vrtulníky se bude blížit nule.
Na druhou stranu tu přece nejde o Pardubický kraj, ale o konkrétní obyvatele Králík, Poličky či Litomyšle. Stát by se měl pokusit v budoucnu pokrýt vrtulníky zemi tak, aby se dostaly k co nejvyššímu počtu lidí co nejrychleji. A že takové změny udělat lze, je evidentní.

David Půlpán, redaktor MF DNES, Regionální mutace MF Dnes - pardubický kraj
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme