S úsporami TOP 09 neuspěla, doufá v lepší koaliční partnery

15. 9. 2014

Každé volby s sebou zákonitě přináší záplavu předvolebních slibů. Jenže ne všechny sliby se podaří po volbách dodržet. Pardubický deník se zaměřil na to, jak se dařilo naplňovat volební program současné radniční koalici v Pardubicích. Ta fungovala po celé čtyři roky ve složení ČSSD, Sdružení pro Pardubice, Pardubáci a TOP 09.

V dnešním vydání si můžete přečíst, jak se dařilo plnit sliby nejmenší koaliční straně, kterou byla TOP 09.

V roce 2010 nabízela pardubická „TOPka" devět důvodů, proč by ji měli lidé volit. Lídr nejmenší koaliční strany a pardubický radní Jan Němec přiznává, že mnoho plánů se naplnit nepovedlo.

Třeba hned ten první, kterým bylo snížení nákladů na provoz města o čtvrtinu. „Vycházeli jsme z toho, že všechny strany, s nimiž jsme podepsali koaliční smlouvu, měly v programu redukci městských obvodů. Jenže k jejich zrušení nedošlo, někteří se raději schovávali za referendum," řekl Jan Němec s tím, že do budoucna bude TOP 09 prosazovat takzvaný opavský model, který počítá se zachováním venkovských městských obvodů.

Odlehčit centru města od automobilové dopravy se také zařadí mezi sliby, které se nepodařilo realizovat.

„Zlepšit dopravu se vůbec nepovedlo. Tam se podařila jen příprava severovýchodního obchvatu města," poznamenal pardubický radní.
Před čtyřmi roky krajským městem hýbala kauza spalovny nebezpečných odpadů. „Proti spalovně aktivně vystupujeme. Dokonce jsme prosazovali, aby ji město odkoupilo, čímž by pominulo nebezpečí, že se tam začne spalovat nebezpečný odpad," nechal se slyšet Jan Němec.

Levnější „Tyršáky"

Spokojeni mohou být představitelé TOP 09 s tím, že se konečně začaly opravovat Tyršovy sady a třída Míru. Realizaci obou těchto investičních akcí totiž slibovali ve svém programu. Podle Němce by ale on a jeho kolegové uvítali, kdyby se dal park v centru města revitalizovat levněji.

TOP 09 měla jako pravicová strana v programu i podporu podnikání a vznik nových pracovních míst. Jenže ani tady politici žádné velké úspěchy neslavili. „V této oblasti opravdu nejsme spokojeni. Stávající územní plán rozvoji města příliš nepřál. Bohužel ten nový je v tomto ohledu ještě horší. Přitom právě na dostatek rozvojových ploch se váží pracovní příležitosti," vysvětlil Jan Němec.

Co se podpory sportu a kultury týká, slibovala „TOPka" zachování letního kina. Tento předvolební slib si může odškrtnout jako splněný. „Navzdory Františku Brendlovi," neodpustil si rýpnutí do koaličního kolegy ze sdružení Pardubáci Jan Němec.

Ne hokeji

Zastupitelé nejmenší koaliční strany prosluli při hlasováních odmítavým postojem k dotování pardubického hokeje. Podle nich by totiž město mělo podporovat pouze mládež, nikoliv profesionální sport. Před čtyřmi lety plánovali, že by byl srovnatelný příspěvek vyplácen na prodanou vstupenku, ať už by se jednalo o hokejový zápas, koncert či divadelní představení. Takový systém se ovšem zavést nepovedlo.

Podle Jana Němce se alespoň podařilo zlepšit kredit městské policie. Herny a nonstopy ovšem z ulic města nezmizely.

„Podařilo se ale aspoň zrušit venkovní reklamy na herny. Do budoucna bychom je ale chtěli dostat z města úplně," sdělil Deníku Jan Němec.
A jaké tedy bylo končící volební období pro TOP 09? „Byla to doba sbírání zkušeností, protože jsme byli v politice nováčky. Věřím, že do dalšího období se nám podaří sehnat lepší koaliční partnery," dodal Jan Němec.

Autor: Lukáš Dubský

http://pardubicky.denik.cz/zpravy_region/s-usporami-top-09-neuspela-doufa-v-lepsi-koalicni-partnery-20140913.html

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme