× Pohněme s tím. Společně!

ODS a TOP 09, pravicové strany jdou do krajských voleb jako koalice

16. 7. 2020

Strany ODS a TOP 09 se dohodly na společné kandidatuře v Pardubickém kraji. Koaliční kandidátka do krajského zastupitelstva ponese název ODS a TOP 09.  Lídrem kandidátky je náměstek hejtmana a senátor Michal Kortyš (ODS), za TOP 09 bude lídrem bývalý poslanec, lékař Jiří Skalický.

„Přiznám se, že jsem mnohdy nevěřil, že se to jednou stane a naše strany se dokážou dohodnout na předvolební koalici. Jsem opravdu velmi rád, že se to podařilo právě nám. Dík za to patří i panu doktoru Skalickému a panu Pilařovi a jejich schopnosti nacházet společná řešení.

A možná za to, trochu s nadsázkou, vděčíme i koronaviru, kdy jsme si všichni uvědomili, že nás všechny mnohem víc věcí spojuje, než rozděluje. Dovolte, abych ještě jednou poděkoval doktoru Skalickému, který po celou dobu stál v první linii boje s touto zákeřnou a především protivnou nemocí.

A vám novinářům, bych chtěl předem poděkovat, že o předvolebním dění budete pravidelně a samozřejmě objektivně informovat, protože v těchto volbách sehrají média ještě důležitější roli než obvykle“, řekl senátor lídr kandidátky, Michal Kortyš.

„Velmi mě těší, že vzniká koalice dvou stran, které si jsou programově i hodnotově blízké. Není to žádný účelový slepenec, ale logické předvolební spojení pravicových partnerů. Věřím, že i pro voliče bude tato koalice čitelná a předvídatelná a usnadní jim rozhodování v krajských volbách,“ říká za TOP 09 Jiří Skalický a doplňuje: “Kandidátní listina disponuje odborníky v klíčových oblastech nezbytných pro kvalitní fungování kraje.”

"Předchozí dny a týdny ukázaly, jak nečekaně a rychle se mohou naše životy změnit od základu a jakým výzvám budeme čelit - sucho, pandemie, záplavy. Bez vzájemné spolupráce, solidarity a pomoci bychom je zvládali mnohem hůře. Někdo čelil nemoci, jiní se učili "učit na dálku", další bojovali s nedostatkem vody, mnozí vyhlíželi pomoc záchranných složek, někteří řešili existenční problémy a většině z nás chyběl obyčejný kontakt s rodinou, přáteli, návštěva kina či posilovny.

Proto v programu koalice ODS a TOP 09, které půjdou společně do podzimních krajských voleb, přikládáme stejnou váhu všem oblastem života v Pardubickém kraji, dopravou a zdravotnictvím počínaje, přes sociální oblast, životní prostředí, zemědělství, školství, investice, podnikání až po kulturu, sport a cestovní ruch", uvedla kandidátka a 1. místopředsedkyně Regionálního sdružení ODS Pardubického kraje Magda Křivanová.

Díky spojení TOP 09 a ODS vzniká v Pardubickém kraji zajímavá koalice, která zastaví tříštění demokratických sil. Máme ambici se společně stát nejsilnějším uskupením v krajském zastupitelstvu. S kolegy z ODS sdílíme řadu společných cílů pro náš moderní, úspěšný a přitažlivý kraj. Těším se na spolupráci," říká krajský předseda TOP 09 Michal Pilař.

Strany už usilovně pracují na společné předvolební kampani, která se i vlivem epidemických opatření koncentruje zejména do podzimních 5 týdnů. Strany mají zaregistrován koaliční transparentní účet, kde budou zveřejněny jak všechny příjmy, tak výdaje na kampaň. Výdaje na koaliční kampaň by neměly přesáhnout 2 mil Kč.

CV lídrů

Michal Kortyš (58) je politik a podnikatel.  Ihned po revoluci začal podnikat v oboru elektromontážních prací. A jak se dostal do politiky? „Jako podnikatel a nezávislý jsem přijal místo na kandidátce ODS a byl zvolen zastupitelem města Litomyšl“. Do roku 2014 byl osm let starostou města Litomyšle na Svitavsku. Také ve volbách v roce 2014 byl lídrem strany a potřetí získal absolutně nejvíc hlasů ze všech kandidátů. ODS však skončila na druhém místě a Kortyš byl zvolen místostarostou města, kde působil až do roku 2018. V krajských volbách 2016 získal post zastupitele Pardubického kraje a následně se stal i náměstkem hejtmana. V roce 2018 kandidoval v senátním obvodě Svitavy ve volbách do Senátu Parlamentu ČR a stal se senátorem. Odpočine si především na rybách a na své chalupě ve švestkovém sadu. Když se švestky urodí, říká, že letos zůstane i na buchty.

Jiří Skalický (65), primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky v Pardubické nemocnici je zároveň dlouholetým zastupitelem Pardubic. V letech 2010 - 2017 byl poslancem a pracoval ve zdravotním výboru a výboru pro obranu. V témže období byl členem správní  rady VZP ČR. Dlouhodobě se věnuje výstavbě a rozvoji mezinárodního letiště v Pardubicích. Působí také jako pedagog a vyučuje na katedře biologických a biochemických věd pardubické univerzity. Podílel se na založení oboru, který vzdělává vysokoškoláky pro práci ve zdravotnických laboratořích. Aktivně působí v dostihovém klubu, zajímá ho historie, věnuje se i sportovní střelbě.

Ondřej Müller, krajský manažer

Volby: