V Čelechovicích na Hané házeli v sobotu flintu do žita

9. 9. 2012 | 18:00

Zahradní slavnost v Čelechovicích na Hané nabídla v sobotu 8. září návštěvníkům odpoledne plné zábavy i kulinářských zážitků. Možnost ochutnat vdolky, které upekly účastnice soutěže o nejlepší "Hanácké vdolek" si nechal ujít málokdo.

Obec Čelechovice na Hané leží asi šest kilometrů od Prostějova. Její území je součástí Přírodního parku Velký Kosíř s naučnou stezkou a národními přírodními památkami.

V sobotu 8. září připravilo místní zastupitelstvo ve spolupráci s Regionem Haná, společenskými organizacemi a Pivovarem Litovel již 11. ročník Zahradní slavnosti. 

Odpoledne plné soutěží a zábavy přilákalo nejen občany z Čelechovic, ale i z okolních obcí a měst. Soutěžilo se v netradičních disciplínách, jako je hod flintou do žita, či hodem nafouknutou duší na bečku piva. V soutěži " nasaj a běž " zase museli členové smíšených družstev nasát víno z demižonu koštýřem a přenést ho do menší nádoby.

Každoročně je akce spojena se soutěží o nejlepší "Hanácké vdolek". Letos se v ní sešlo pět vzorků, které byly připraveny podle předem zadaných podmínek. Každý vdolek musel mít průměr minimálně 25 cm a dodány musely být alespoň dva totožné vzorky. Hodnotil se vzhled, chuť, vůně a originalita náplně.

Porota byla složena nejen z místních zkušených pekařek paní Kulichové, Němcové a Ficnarové, ale členkou byla také poslankyně parlamentu Jitka Chalánková, senátorský kandidát Aleš Nevrla a starostka Držovic Blanka Kolečkářová. Poprvé letos hodnotila i starostka Čelechovic na Hané Jarmila Stawaritschová a předsedkyně SPOZ Lenka Dostálová. 

I když většinu vdolků upekly zkušené pekařky z Čelechovic na Hané, vítězství si odvezla paní Helena Entnerová z Prostějova. Druhé místo získala paní Filoména Haplová z Čelechovic, která letos již zvítězila v podobné soutěži organizované na Výstavišti Flora v Olomouci.

Cílem každoročně pořádané akce je především pobavit návštěvníky. Letos si pořadatelé mohou říci, že se jim to opravdu podařilo. Akce totiž pokračovala do pozdních hodin a nejen občané Čelechovic z ni odcházeli s úsměvem na tváři.  

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme