TOP 09 a STAN povede do krajských voleb Šarapatka

1. 5. 2012 | 10:00

Společnou kandidátku TOP 09 a STAN pro podzimní krajské volby v Olomouckém kraji povede poslanec a vysokoškolský pedagog Bořivoj Šarapatka. „Jeho nominace je výsledkem společných jednání v  uplynulých měsících,“ řekla Právu krajská manažerka TOP 09 Irena Šnajdrová.
„Jsem přesvědčen, že jsme vybrali tu nejlepší osobnost do čela kandidátky. Podporují ji nejen členové TOP 09, ale také příznivci Starostů a nezávislých,“ uvedl předseda krajské organizace TOP 09 Tomáš Chalánek.
„Postoje profesora Šarapatky k rozvoji zemědělství, které je klíčové pro náš kraj, jsou známé a pro nás jsou jasným signálem, že jsme zvolili dobře,“ dodala k tomu předsedkyně hnutí STAN v kraji Jana Němečková.
Obě strany podle Šnajdrové nabídnou do podzimních voleb voličům velmi kvalitní kandidáty, kteří jsou pevně spojeni s regionem a dokážou řešit jeho problémy. „Nabídneme voličům nejen jména, ale také vizi zodpovědně hospodařícího kraje, který podporuje aktivity svých obyvatel,“ zdůraznil Šarapatka. Na druhém místě kandidátky je starosta Troubek Radek Brázda.
Šarapatka je uznávaným ekologem. Jeho profesní specializací je využívání krajiny, ochrana půdy a agroekologie. Vyučuje na katedře ekologie a životního prostředí Přírodovědecké fakulty v Olomouci. Poslancem je od roku 2010.
TOP 09 chtěla mít původně v čele kandidátky europoslance Jana Březinu, který nedávno opustil KDU-ČSL. Ten ale nabídku odmítl.
Své lídry kandidátek pro krajské volby už zveřejnily i některé další strany. Lídrem ČSSD je provozní náměstek ředitele olomoucké Fakultní nemocnice a olomoucký zastupitel Jiří Rozbořil, ODS povede předsedkyně občanského sdružení Muzeum olomoucké pevnosti a někdejší asistentka poslance Ivana Langra Markéta Záleská, KSČM poslanec Alexander Černý a lidovci zvolili do čela kandidátky místopředsedu strany Mariana Jurečku.
V minulých krajských volbách zvítězila v Olomouckém kraji ČSSD. Od voličů dostala 39,78 procenta hlasů, což jí vyneslo 27 mandátů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Druhá ODS má 13 zastupitelů, třetí komunisté získali deset mandátů. Pět křesel dostala KDU-ČSL. V opozici zůstali jen komunisté. Nynější hejtman, senátor Martin Tesařík (ČSSD) už dříve oznámil, že svůj post obhajovat nebude.

Právo | 28.4.2012 | Rubrika: Střední a Východní Morava | Strana: 12 | Autor: Miloslav Hradil | Téma: Poslanci - Šarapatka Bořivoj