Snížit dluhy, ale neomezovat investice

Představujeme senátorské kandidáty

9. 8. 2012 | 08:00

Kandidátkou TOP09 a Starostů do senátu v obvodu č. 65 je Ing. Jana Němečková, dlouholetá starostka obce Libina, předsedkyně a tajemnice Krajského výboru STAN a členka Celostátního výboru STAN.

Jaké zkušenosti z komunální politiky můžete podle Vás v Senátu využít?

Po 14 letech služby občanům obce Libina (z toho tři volební období ve funkci starostky obce), která čítá 3500 obyvatel, jsem získala spoustu zkušeností. Do funkce starostky jsem nastoupila v roce 1998 v období, kdy naše obec byla velmi zadlužená, obecní kasa téměř prázdná, dotační tituly nebyly příliš využívány. Velkým úkolem bylo udržet "vyrovnaný rozpočet" (obce naší kategorie byla a doposud je nejvíce diskriminována současným RUD) a zároveň dostát povinnostem vyplývajícím ze zákonů a oprávněným požadavkům libinských občanů. Podařilo se nám snížit dluhy obce po 8 letech na méně než 1/3, přestože investice zaznamenaly více jak trojnásobný nárůst. Pokud by takto dokázali hospodařit naši zákonodárci v minulých 20 letech, nemohl by státní dluh narůst do tak obrovských rozměrů (150 tis. Kč na občana) a nemuselo by to být vůbec na úkor potřebných investic.

Tématem, kterému se hodně věnujete, je sociální politika. Jaké konkrétní kroky v této oblasti byste chtěla pomoci prosadit?

Mladým lidem na sociálních dávkách či na podpoře bych osvětou, jak je důležité cítit se užitečnými, ukázala, "že práce šlechtí," jak říkali králíci z klobouku, snažila se pozvednout jejich sebevědomí pomocí podpory technik, které si při svých současných příjmech nemohou dovolit. A poněvadž zastávám heslo "lépe je stonat i umřít doma," prosazovala bych terénní a ambulantní služby seniorům i občanům s tělesným postižením tak, aby mohli dožít mezi svými blízkými. Z vlastní zkušenosti s mojí babičkou vím, jak to bylo pro ni důležité, ne každý si zvykne v ústavu, byť tam může mít sebelepší péči.

Dalším Vaším tématem je zdravotnictví. Jaké jsou podle Vás největší problémy současného systému zdravotní péče? A co s nimi?

Vzhledem k onemocnění svojí dcerky před osmi lety diabetem I. typu vím, jak se v této oblasti zdravotnictví vyvíjí velmi dobrým směrem, dřívější vyvařování stříkaček nahrazují inzulínové pumpy, které přizpůsobují dávkování inzulínu, aby pacienta co nejméně zatěžovaly. Na druhou stranu však vidím, že pacienti přibývají, na rozdíl od doktorů, kteří jim potom nemohou věnovat dostatek pozornosti a na jejich zdravotním stavu mohou napáchat nenahraditelné škody. Poslední velmi žalostnou zkušenost, co se týká zdravotní péče, mám z posledních dvou měsíců, kdy moje dcera bojovala s dalším onemocněním a nebýt mého razantního postupu, výměny ošetřujícího lékaře, a v neposlední řadě i meditací a modliteb, jsem si jistá, že by dnes nebyla mezi živými. Je smutné, když při dnešních možnostech, kdy rozbory krve mohou odhalit skoro vše, co našemu tělu chybí, se nedělají preventivně (údajně z úsporných důvodů) a díky tomu přibývá nemocných, kteří našemu zdravotnictví ukrajují nesrovnatelně větší finance. A pokud bych mohla ovlivnit právě tuto oblast, vyžadovala bych od každého absolventa medicíny "úspěšné" složení zkoušky z psychologie. A to proto, že „NEMOCNÍ A SLABÍ POTŘEBUJÍ LÁSKU, VÍC NEŽ SI MYSLÍTE”. prosazovala bych terénní a ambulantní služby seniorům

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme