Přípravy na krajské volby jdou do finiše. Kdo se stane hejtmanem?

Na podzim lidé v krajských volbách rozhodnou o tom, kdo se stane jejich hejtmanem.

4. 5. 2012 | 09:30

Slunečné počasí posledních dní dává lidem v Olomouckém kraji znát, že skutečné léto se už blíží. Krajští politici dobře vědí, že mimořádně horký bude i letošní podzim. Můžou za to krajské volby. Partaje se utkají o přízeň voličů, kteří rozhodnou, kdo se stane po Janu Březinovi, Ivanu Kosatíkovi a Martinu Tesaříkovi v pořadí čtvrtým hejtmanem Olomouckého kraje. Strany proto zbrojí na předvolební souboj a některé z nich už odtajnily svá želízka do ohně politického klání.
Kdo po Tesaříkovi?
Doposud patřila funkce hejtmana sociálním demokratům. Dosavadní hejtman Martin Tesařík se ale stal senátorem a hejtmanský post neobhajuje. Proto jeho strana musela vybrat nového kandidáta. Vsadila na náměstka fakultní nemocnice a bývalého městského radního Jiřího Rozbořila. Ten je už zkušeným matadorem komunální politiky a po posledních komunálních volbách měl po vítězství ČSSD nakročeno k postu olomouckého primátora. Koalici ale nakonec sestavily pravicové strany, a tak sociální demokraté obsadili v  olomouckém zastupitelstvu opoziční lavice.
Teď Rozbořil svede souboj o post prvního muže v kraji. „Uděláme maximum pro to, abychom ve volbách zvítězili. V  současné době máme v krajském zastupitelstvu sedmadvacet křesel, která určitě chceme obhájit. Pokud jich získáme víc, bude to skvělý výsledek,“ uvažuje lídr sociálních demokratů.
Sestavování jejich kandidátky přitom provázely vnitrostranické tahanice. Nespokojenci z mohelnického okresu v čele s  exposlancem Pavlem Němcem vinili vedení krajské organizace z toho, že svévolně prohazovala pořadí na kandidátce. Rozbořil, který svého protikandidáta Jaroslava Vomáčku porazil na volebním sjezdu v poměru sedmaosmdesáti hlasů ku třiceti devíti, ale tvrdí, že ve straně má silnou podporu. „Je to iniciativa zanedbatelného počtu členů ČSSD s nenaplněnými ambicemi. K žádnému porušení stanov a volebních řádů podle mě nedošlo,“ řekl po svém zvolení Rozbořil.
Pokud se mu podaří usednout do křesla v hejtmanské kanceláři, chtěl by docílit toho, aby se všechny okresy kraje rozvíjely stejnoměrně. „Nejbolestivějším místem v kraji je určitě Jesenicko s vysokou nezaměstnaností a špatnou dopravní dostupností,“ připomíná Rozbořil.
Zatím jedinou ženu vyslali do volebního klání o post hejtmana občanští demokraté. Pětačtyřicetiletá organizátorka farmářských trhů a zároveň ředitelka Muzea olomoucké pevnosti Markéta Záleská přitom za sebou nemá zkušenost z vyšších pater politiky ani bohatou funkcionářskou minulost. Roli lídra tak okusí vůbec poprvé. Kandidátka „modrých“ to považuje spíše za výhodu.
„Určitě nejsem tvář bez obsahu. Díky tomu, že nejsem dlouholetým ostříleným funkcionářem, nejsem zatížená stereotypy. Přicházím z reálného prostředí, což mohou voliči ocenit,“ míní Záleská.
Kus práce Uchazečka o hejtmanský post z řad ODS učí na vysoké škole a překládá, v  minulosti byla novinářkou a pracovala také jako asistentka v poslanecké kanceláři Ivana Langera. „Mnoho lidí má představu, že tato práce je hlavně o  politice. Já bych ji přirovnala spíše k činnosti ombudsmana. Spočívá hlavně v  řešení problémů lidí,“ podotýká hlavní kandidátka ODS.
K rozhodnutí ucházet se o post hejtmanky ji přiměly ohlasy spolustraníků i lidí „zvenku“. „Oslovovali mě lidé z neziskového sektoru nebo akademické půdy. To pro mě bylo velmi důležité. Mám ráda výzvy, obzvlášť takové, které nevypadají zrovna jednoznačně,“ naznačuje Záleská, že úkol dostat stranu z aktuálně nízkých čísel volebních preferencí nebude snadný úkol.
Odhadovat výsledek voleb je podle krajské jedničky nejsilnější pravicové strany předčasné. „Volby jsou ještě daleko. Chci svojí osobou prezentovat fakt, že ODS má ve svých řadách lidi, kteří mají za sebou kus práce, a přesvědčit tak voliče, že pro ně můžeme být důvěryhodní. Kampaň bych ráda postavila na slušnosti a faktech,“ tvrdí Záleská.
Lidovci, kteří se neprobojovali do sněmovny, zato v komunálních volbách se dostali na olomouckou radnici, vsadili na svého místopředsedu Mariana Jurečku. Ten se podle svých slov poohlíží po vysokých volebních metách, protože lidovci nezůstanou ve volebním boji sami. Chystají totiž Koalici pro Olomoucký kraj.
„Máme na co navazovat. V roce 2000 jsme ve Čtyřkoalici volby vyhráli, dnes jsme ve spolupráci s dalšími politickými subjekty a nestraníky připravili obdobný projekt,“ vysvětluje Jurečka.
K úspěchu by podle krajského lídra měla pomoci i zásadní personální proměna, kterou za posledního půldruhého roku křesťanští demokraté prošli. „Nemálo kontroverzně vnímaných politiků odešlo do TOP 09. Dnes nabízíme novou KDU-ČSL s novým vedením a to se projevuje i na složení naší krajské kandidátky,“ tvrdí Jurečka. Hlavním tématem je pro Jurečku školství. „Za zásadní považuji zachování sítě základních škol na venkově, které ohrožují plány ministerstva. Pokud bychom připustili jejich rušení, pak rezignujeme na venkov jako celek,“ myslí si lidovecký lídr. „Nechci mít volební hesla o korupci, transparentnosti a hospodárnosti. To měly všechny strany současné vládní koalice. Nechci o tom mluvit, chci to prosadit. Chtěl bych nastavit naprosto transparentní krajský rozpočet tak, aby si každý občan mohl na internetu zjistit, jak se s jeho prostředky nakládá. Dnes to prakticky nemůžete zjistit. Všechny smlouvy na zakázky zadávané krajským úřadem chci uveřejnit na internetu tak, aby občané věděli, kdo, co a za jakých podmínek za krajské peníze dělá," vysvětluje Jurečka.
Přípravy na volební boj strany TOP 09 dlouhou dobu provázely spekulace o angažmá někdejšího hejtmana Jana Březiny. Nynější europoslanec ale odmítl. Zástupci „Topky" se společně se „Starosty" dohodli na osobě poslance Bořivoje Šarapatky. Ten nabídku přijal.
Konkrétní pomoc Odborník na ekologii Šarapatka má na starosti kromě životního prostředí hlavně téma vědy a výzkumu, sázet chce však na týmovou práci lidí z obcí v  kraji.
„Myslím, že TOP 09 by v Olomouckém kraji mohla dopadnout minimálně stejně jako v jiných krajích. Kandidátku jsme poskládali z respektovaných známých osobností, které mají zkušenosti například s vedením obcí," připomíná Šarapatka.
Společně pracují na volebním programu a do volebního boje chtějí vyrazit s krajskými tématy. „Snažíme se klást důraz na to, co lidi v kraji trápí. Je třeba zbytečné, abychom psali, že v zemědělství budeme usilovat o evropské dotace. Soustředíme se spíše na to, jak konkrétně místním zemědělcům pomoci," dodává lídr.

Sedmička | 3.5.2012 | Rubrika: Zaostřeno na... | Strana: 6 | Autor: Karel Páral | Téma: Poslanci - Šarapatka Bořivoj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme