Předvolební speciál OVM - Olomoucký kraj

26. 9. 2012 | 07:00

Olomoucký kraj má za sebou předvolební Speciál Otázek Václava Moravce. Podle exkluzivního průzkumu pro Českou televizi by v kraji vyhrála levice. ČSSD by dala hlas více než čtvrtina voličů. Za ní by skončili komunisti. Třetí místo zatím patří ODS. Do zastupitelstva by se ještě dostala TOP 09.

Monika BEZUCHOVÁ, redaktorka
--------------------
Předvolební přenos z olomoucké sportovní haly se hned v úvodu věnoval kauze posledních dní. Otravám metanolem. Podle průzkumu 85% lidí v kraji viní z nedbalosti stát. Na tom se shodlo i šest lídrů kandidátek pro podzimní volby.

Alexander ČERNÝ, kandidát na hejtmana /KSČM/
--------------------
Ty orgány jsou vysloveně předurčeny k tomu, aby dokázaly zabránit takovému excesu. A to, že nekonaly, to je naprosto evidentní.

Martin JUREČKA, kandidát na hejtmana /Koalice pro Olomoucký kraj/
--------------------
Policejní vyšetřování za posledních deset dnů ukázalo, že když je vůle, tak opravdu orgány činné v trestním řízení jsou schopny rozkrýt i tuto kauzu.

Monika BEZUCHOVÁ, redaktorka
--------------------
Troubky. Symbol zkázy, kterou za sebou nechala velká voda. Ta vyplavila za posledních patnáct let Olomoucký kraj hned čtyřikrát. Stavbu protipovodňových opatření často brzdí prodej pozemků nebo neshoda na podobě zábran.

Markéta ZÁLESKÁ, kandidátka na hejtmanku /ODS/
--------------------
Je potřeba asi začít komunikovat v rámci kraje, obcí, vysvětlovat potřebnost výstavby tady toho protipovodňového opatření.

Bořivoj ŠARAPATKA, kandidát na hejtmana /TOP 09/
--------------------
Je nutné udělat úpravy v krajině, což jsou různé pozemkové úpravy a tady musíme jednat s Ministerstvem zemědělství a s dalšími orgány.

Monika BEZUCHOVÁ, redaktorka
--------------------
Spalovna v Olomouckém kraji. Téma, které jitří emoce. Podle hejtmanství nebude do pěti let v regionu kam odpad ukládat a už teď město Olomouc vyváží smetí do Brna. Proti spalovně se ale vymezují jak ekologové, tak obyvatelé města Přerova, které je favoritem na její výstavbu.

Jiří ROZBOŘIL, kandidát na hejtmana /ČSSD/
--------------------
Přerováci, a celkem jim rozumím, nechtějí takové zařízení. Ale pokud se jim vysvětlí, že budou mít levnější energii a že jim to nezatíží životní prostředí ve městě.

Jana ZWYRTEK HAMPLOVÁ, kandidátka na hejtmanku /Nezávislí/
--------------------
Jak jsem se informovala v jiných evropských zemích, nevyhneme se jí. Jde o to kde, v jaké dimenzi a podle mně je nutno říct lidem celou pravdu. A tam, kde bude, jim kompenzovat to, že tam bude.

Monika BEZUCHOVÁ, redaktorka
--------------------
Průzkum pro Českou televizi ukázal, že 82% obyvatel kraje je o říjnových volbách informováno. Odhadovaná volební účast činí 49%. Další Otázky Václava Moravce uvidíte už ve čtvrtek a to z Ústeckého kraje. Monika Bezuchová, Česká televize.

ČT 24 | 26.9.2012 | 07:00 | Pořad: Zprávy | Téma: Poslanci - Šarapatka Bořivoj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme