Genetická konference Forensica 2012 se koná 21.-23.5. v Lednici

3. 5. 2012 | 00:00

Olomouc 2. května (PROTEXT) - Na úspěšné předchozí ročníky mezinárodní konference konané v místech památek UNESCO navazuje třetí setkání kriminalistických (forenzních) genetiků. Setkání se tentokrát koná mezi lichtenštejnskými parky a kolonádami - v Lednici. Akce je pořádána Československou společností pro forenzní genetiku.

Vysoká odborná úroveň konference je zaručena nejen přednáškami renomovaných českých expertů, ale také pozvanými zahraničními špičkami (např. z USA, Velké Británie, Izraele, Švýcarska, Nizozemska). Záštitu nad konferencí převzal hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek, poslankyně Parlamentu ČR MUDr. Jitka Chalánková a starosta Lednice RNDr. Libor Kabát.

Forensica 2012 je zaměřená na oblast genetiky, zabývající se využitím DNA důkazů u soudu.

Kapacity v tomto oboru zde budou diskutovat nad technologickými novinkami, umožňujícími rychlejší a zautomatizovanou analýzu biologických stop a nad způsoby, jak průběh DNA analýzy zakotvit v legislativě a jak interpretovat DNA důkazy u soudu. Program vytváří jedinečnou příležitost k získání poznatků a navázání kontaktů v krásném prostředí Lednicko-valtického areálu.

Předseda ČSSFG doc. Mgr. Jiří Drábek, PhD. k tomu dodává: "Analýza lidského genomu je čím dál přístupnější - nová generace sekvenačních přístrojů dokáže přečíst sled písmen genetické abecedy v naší DNA rychlostí, která byla před několika lety nepředstavitelná. Nicméně DNA profilování stop na místě trestného činu a srovnávání s databází DNA profilů zločinců jsou natolik specifické úkony, že vyžadují jiné přístupy a jiné ohledy. Sledováním CSI seriálů lze podlehnout dojmu, že genetický důkaz je důkazem všudypřítomným, nejdůležitějším a nezpochybnitelným. Není to však pravda - DNA může být stěžejním důkazem vyšetřování závažných trestných činů i přestupků jen za splnění určitých podmínek. Právě naše konference se zabývá možnostmi, jak maximálně využít veškerý potenciál DNA důkazu na cestě od místa činu po soudní síň. Jsem rád, že se nám k odbornému vystoupení podařilo získat nanejvýš povolané odborníky v této problematice."

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme