Zoo otevřela pavilon Kalahari

16. 5. 2018

Olomoucká zoo láká návštěvníky na pavilon věnovaný africké fauně a pouštní oblasti Kalahari

Na surikaty, hrabáče, damany a brzy i medojeda se mohou těšit návštěvníci olomoucké zoo. Africký pavilon Kalahari je hotový a 11. května se slavnostně otevřel veřejnosti. Jeho obyvatelé se do něj nastěhovali už v průběhu dubna, potřebovali ale trochu času na zabydlení. Medojed kapský dorazí každým dnem, je na cestě z Afriky.

SMÍŠENÉ VÝBĚHY

Nejdéle se čekalo na podmínky vhodné k úpravě venkovních výběhů. Ty se musely pokrýt vrstvou písku a doplnit velkými kameny, díky nimž můžou zdejší vzácná zvířata předvést své schopnosti a ukázat typické chování. „Výběhy jsou smíšené, takže si na sebe zvířata musela zvyknout. Jsem moc rád, že tu máme hrabáče, toho jsme se pokoušeli získat skoro tři roky a podařilo se přivést k nám pár,“ uvedl ředitel zoo Radomír Habáň.
V novém prostoru uvidí návštěvníci oblíbené surikaty, známé hlavně svou charakteristickou pozicí se vztyčeným tělem, když hlídkují, zda se neblíží nebezpečí. Svůj výběh sdílí s veverkami kapskými a nad hlavami jim poletují drobní ptáčci snovači. Dvěma hrabáčům kapským zase dělají společnost damani skalní.
V teráriích se zabydleli zástupci afrických plazů a bezobratlých. Jsou zde mnohonožky a sarančata, kruhochvosti, plochoještěři, užovky nebo také první jedovatý had v olomoucké zoo kobřík kapský.

Chystá se obří voliéra i severoamerické safari Kalahari není jedinou novinkou v zoo na Svatém Kopečku. V plánu je rekonstrukce obří voliéry a otevření další části safari věnované severní Americe. Safari Amerika naváže na část s euroasijskými kopytníky. Návštěvníci zoo se v ní projedou vláčkem mezi arktickými vlky. „Arktičtí vlci budou odděleni systémem dvojitých bran. Návštěva od sousedů by totiž pravděpodobně byla hlavním chodem hostiny,“ naznačila mluvčí zoo Karla Břečková. „Projekt Safari posunuje olomouckou zahradu mezi nejlepší zoo. Myslím, že pohled vlkům do očí přes drátěnou síť bude pro návštěvníky velkým zážitkem,“ těší se náměstek primátora Aleš Jakubec. 

Co je dobré vědět OTEVÍRACÍ DOBA: duben-srpen: 9.00-18.00 hod. Zoo je nutné opustit do dvou hodin po uzavření pokladen. SEZONNÍ VSTUPNÉ (březen-říjen): Dospělí: 110 Kč Děti od 3 do 15 let, studenti do 26 let, senioři nad 65 let: 70 Kč Děti do 3 let: zdarma Držitelé průkazů ZTP/ZTP P: sleva 50% Pes: 50 Kč Roční rodinná vstupenka na dvacet jednotlivých vstupů: 900 Kč ATRAKCE: safarivláček, lanové centrum Lanáček, vyhlídková věž, informační kiosky

Nejbližší akce v zoo S VYSLOUŽILCI ZDARMA DO ZOO Kdy: sobota 2. června Co: Za každý přinesený vyřazený elektrospotřebič získáte zdarma dětskou vstupenku. NÁRODNÍ ŽRALOČÍ TÝDEN Kdy: 2. a 3. června Co: Osvětová akce s názvem pořádaná při příležitosti světového dne moří a oceánů skupinou obránců divočiny FOREST. Chcete se něco dozvědět o mořských predátorech, a proč jsou tak důležití pro ekosystém moří či oceánů? Chcete vědět, co je v současné době nejvíce ohrožuje a jak můžete i vy přispět k jejich ochraně? Chcete se dotknout zubů murény či čelistí žraloka? Pak navštivte stánek, který bude umístěn v altánku naproti výběhu vlků.


Zdroj: Týdeník Olomoucko

Datum vydání:16.5.2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme