Změňte naše město, k lepšímu

V anketě Deníku čtenáři hlasovali – co by chtěli, aby jim rok 2012 v Olomouci přinesl. Splní se jejich letošní přání?

13. 1. 2012 | 10:00

Olomouc – Opravu zchátralého a zastaralého zimního stadionu, méně hazardních podniků, naopak více cyklostezek či parkovacích míst. To vše si přáli Olomoučané pro letošek v novoroční anketě na webových stránkách Olomouckého deníku. Do hlasování se zapojily téměř dva tisíce lidí.
Nejvíce by si hlasující přáli, aby mělo krajské město reprezentativní hokejovou arénu. Chtěli, aby se chátrající plechová hala dočkala rekonstrukce. Vyjádřilo se tak bezmála osm stovek lidí. Letos je však čeká opět zklamání. Oprava nebude. Potěšit je však může zpráva, že letos chtějí radní o budoucnosti zimního stadionu alespoň rozhodnout.
Stejně tak po změně k lepšímu zatoužili lidé, kteří hlasovali pro plošný zákaz heren v celém městě. Samospráva takový krok i přes platnost nové legislativy nepřipravuje. Útěchou může hlasujícím být to, že se radní pokusí vystrnadit hazardní podniky alespoň z městské památkové rezervace a z blízkosti škol či sociálních zařízení.
Obyvatelé města by si také přáli novou tramvajovou trať na Nové Sady, více cyklostezek a stojanů na kola, proměnu okolí letadla u Androva stadionu i obchodního domu Prior či více parkovacích míst. Sportovní fanoušci by zase chtěli, aby se Sigma vrátila na výsluní první fotbalové ligy. V diskusi pod anketou si hlasující přáli například i okamžité uzavření olomouckého aquaparku, menší zadlužení města či nové chodníky v  Hraniční ulici. Spousta lidí také žádala, aby ve městě vládli poctiví politikové, kteří plní předvolební sliby.
Co se letos povede a co ne? Můžete se nechat překvapit nebo s Deníkem lehce nahlédnout do budoucnosti a přečíst si, na kolik se mohou přání Olomoučanů letos vyplnit.
Pokračování na straně 3

Opravte nám Prior a odvezte letadlo
Olomoučané by rozhodně nepohrdli ani vyšším počtem parkovacích míst či větším množstvím cyklostezek

1. Rekonstrukce zimního stadionu

Vedení města Olomouce si ještě stále láme hlavu s otázkou, zda zimní halu přebuduje nebo ji postaví někde jinde. Radní se loni nedokázali rozhodnout i přesto, že je k tomu tlačila petice za rekonstrukci hokejového svatostánku, kterou podepsalo přes čtyři tisíce lidí. Na dotazy, zda se někam jednání se soukromým vlastníkem o prodeji pozemků potřebných pro přestavbu haly posunula, ani nyní neexistuje určitá odpověď. „Jednání byla složitá, přesto se ale krok po kroku posunujeme ke konečnému rozhodnutí, které nakonec nemusí být vázáno na havarijní stav chlazení. To na vlastní náklady loni nahradil novou technologií soukromý vlastník objektu. O obou zvažovaných řešeních rekonstrukce či nové výstavby už máme také mnohem více informací,“ popsal loňský posun primátor města Martin Novotný. Dočkáme se letos konečného stanoviska? „Očekáváme rozhodnutí, ve které lokalitě bude olomoucký zimní stadion – jestli na stávajícím místě zrekonstruujeme ten starý, nebo v lokalitě Pražská postavíme nový. Zároveň by mělo být jasné, s jakými penězi budeme toto rozhodnutí realizovat. Na 99 % jsem si jist, že v letošním roce o budoucnosti stadionu rozhodneme,“ slíbil primátor.

100 75 0% 50 Oprava zimního 25 stadionu se stala za poslední dobu smutnou 0 olomouckou pohádkou. % A že by se letos něco vyřešilo? Nevěříme.

2. Plošný zákaz heren ve městě

Po dlouhých letech, kdy olomoucká radnice hrála mrtvého brouka, se předloni podařilo prosadit novou obecně závaznou vyhlášku, která zmrazila počet hazardních podniků a navíc zpoplatnila provoz výherních přístrojů. I přesto se loni kvůli povolení ministerstva financí nové herny objevily. Ve druhé polovině roku si však radnice na ministerstvo došlápla a státní povolenky ustaly. Letos mohou Olomoučané ve městě čekat další přitvrzení. „Bude třeba připravit novelu obecně závazné vyhlášky, která omezí počet heren na nevhodných místech: v  blízkosti škol, sociálních zařízení nebo také v městské památkové rezervaci,“ vyjmenoval náměstek primátora Ivo Vlach. Někteří Olomoučané požadují mnohem tvrdší hru a chtějí, aby hazardní podniky zmizely plošně z celého města. Ani letos se však této změny nedočkají. „Úplný zákaz heren nevidím reálně. Věřím, že se nám letos podaří je zakázat v městské památkové rezervaci,“ nastínil Vlach.

100 75 45% 50 Olomouc se činí a věříme, že se bude 25 činit i nadále. I když 0 nezakáže herny v celém městě, v  částech by se % to mohlo povést.

3. Stavba tramvajové trati na Nové Sady

Stavba tramvajové trati, která protne zcela novou olomouckou čtvrť Šantovka, je už připravená. Měla by vést na dvě největší olomoucká sídliště, a to na Nové Sady a Povel. Loni získala radnice na stavbu všechna potřebná stavební povolení. Na konci září také podala defi nitivní žádost o dotaci ze švýcarských fondů. Výsledky by měla znát v letošním prvním čtvrtletí. Zhruba čtvrt miliardový příspěvek na novou trať by mohla ohrozit stížnost ekologických aktivistů z Hnutí Duha. V dopise švýcarskému ministerstvu financí upozornili na to, že vedení města například dostatečně neprojednalo vedení trati ve více variantách. Radnice však jakékoli pochybení odmítá a chystá se na zahájení stavebních prací. „Vyvineme maximální snahu, aby se začalo co nejdříve. Na 95 % jsem přesvědčen, že stavbu zahájíme už letos,“ popsal primátor města Martin Novotný.

100 75 80% 50 Šance, že se letos se stavbou začne, 25 je velká. Ve hře jsou 0 velké peníze a vše je prakticky připraveno. % Otázka, co Hnutí Duha.

4. Více cyklostezek a stojanů na kola

Málo cyklostezek, navíc krátké úseky, které nenavazují. Olomoučané s cyklodopravou ve městě nejsou zcela spokojení. Proto by si do nového roku přáli, aby bezpečných cest pro kola přibylo. Od loňska mohou využívat opravených stezek ve Smetanových a Bezručových sadech. Letos plánuje radnice vybudovat cyklostezku z Řepčína do Křelova. „Potom chceme stavět v městské části Povel, a to od supermarketu Lidl po Schweitzerovu ulici, a další cyklostezka by měla propojit i Týneček a Chválkovice. Pokračujeme také v obnově městských parků, proto se nových povrchů dočkají cyklisté i v  Čechových sadech,“ vyjmenoval primátor města Martin Novotný. Nové trasy podle něj zlepší propojení Olomouce s okolními obcemi.

100 75 50 60% 25 Radnice tvrdí, že s novými stezkami počítá. A my 0 jí věříme - snad bude % pokračovat tam, kde loni skončila.

5. Proměna okolí letadla Kdysi chlouba, nyní ostuda města. Letadlo u Androva stadionu už má nejlepší léta za sebou, stejně jako bar, který v něm sídlí. Okolí plaveckého stadionu, husitského kostela a místního supermarketu nepatří mezi lákadla města, i když je to často první, co turisté po příjezdu do hanácké metropole spatří. Vedení města od poloviny minulého roku jedná s majitelem aeroplánu a snaží se najít nejlepší řešení, jak lokalitu zlepšit a stroj odstranit. „Další jednání máme naplánované na příští týden. Věřím, že do prázdnin by mohlo letadlo ze svého dnešního místa zmizet. V  současné době řešíme, jestli se poté umístí do Leteckého muzea nebo někam jinam. Stoprocentně letos docílíme alespoň částečné změny k lepšímu. Celkové řešení prostoru potom bude navazovat. Bude záviset na rozhodnutí o dalším osudu zimního stadionu,“ vysvětlil primátor města Martin Novotný. Olomoučané tak mohou jen doufat, že lokalita na změnu k lepšímu nebude čekat tak dlouho jako hokejová hala. 100 75 50 3% 25 O nevalném okolí letadla se mluví již roky. 0 A nic se neděje. Bohužel % si myslíme, že jen mluvit se bude stále dál.

6. Sigma v  popředí 1. ligy Ro

k 2011 nepatřil v podání fotbalistů Sigmy k nejpovedenějším. Na jaře se ještě svěřenci trenéra Zdeňka Psotky drželi v popředí ligového pole. Sezonu zakončili na 4. místě a jen těsně jim unikl postup do Evropské ligy, když ve finále domácího poháru na penalty podlehli Mladé Boleslavi. Herní projev však už na jaře nebyl ideální. Nová sezona nezačala špatně, ale po odpočtu devíti bodů kvůli korupci začala Sigma tápat. V závěru roku byl odvolán trenér Zdeněk Psotka a Hanáci přezimují na předposledním místě tabulky. „Mužstvo sice bylo loni poznamenané aférou, ale má také rezervy v přístupu k utkání, chyběla mu agresivita. Tento tým je však silný, a když se ještě posílí, bude mít na to, aby měl dobré výsledky,“ vysvětlil nový trenér Sigmy Petr Uličný. Podle něj je nyní důležité nejdříve doma porazit České Budějovice, pak venku Slovácko a opět doma Žižkov. „Začátek bude strašně důležitý. Ve hře je celkem 42 bodů. Musíme bodovat hned, toje jasné. Hlavní je, aby se nám podařilo dosáhnout hlavního cíle, tedy zachránit se.“ doufá Uličný. (fik)

100 75 50 0% 25 I když bychom chtěli dát sto procent, bohužel nemůžeme. 0 I když věříme, že se Sigma % zachrání, v popředí ji po sezoně nečekejme.

7. Přestavba Prioru

Průtahy a zase další průtahy. Tak se dá jednoduše charakterizovat příprava přestavby obchodního domu Prior, který podle mnohých Olomoučanů zaujímá přední místa v anketách o ostudy města. Podle původních plánů měl být opravený už dva roky. Přeměnu objektu na moderní galerii Moritz však zbrzdil aktivní senior, který několikrát projekt připomínkoval. Loni se týmu architektů podařilo získat územní rozhodnutí. Nyní čekají na stavební povolení. „Podle termínu jeho vydání se pak rozhodne, zda letos s rekonstrukcí začneme. Společně s investory věříme, že se podaří ji zahájit a ještě letos i dokončit,“ vysvětlil architekt Miroslav Pospíšil. Po přestavbě se z obchodního domu stane moderní prosklená stavba. Uvnitř zůstanou typické eskalátory, ubude obchodů. Kromě samotné budovy se změní i její okolí. Vylepšený by měl být totiž i prostor takzvaného Mořického náměstí.

100 75 50 95% 25 Čeká se už jen na stavební povolení. 0 Průtahy snad skončily. % „Nového Prioru“ bychom se letos dočkat měli.

8. Více parkovacích míst

„Kam zaparkovat?“ ptají se řidiči nejen v centru Olomouce, ale i na nejhustěji obydlených sídlištích ve městě. Mnoho z nich by si proto přálo, aby ploch pro automobily bylo ještě více. Od loňska mohou využívat větší parkoviště ve Chválkovické, Štítného, Jižní i Zolově ulici. „Letos by měla přibýt místa v  podzemních parkovištích Šantovky, kde bude moci zaparkovat až tisíc aut, což velmi pomůže situaci s parkováním v centru města. Další stání vzniknou v  souvislosti s modernizací výstaviště Flora i v rámci regenerace sídliště Povel,“ shrnul plány primátor města Martin Novotný. Po celkové opravě sídliště Povel, která skončí v roce 2014, využijí lidé o 731 parkovacích míst více. „Všichni víme, že situace s parkováním je v Olomouci složitá. Proto se každý rok snažíme postupně ji zlepšovat, což se nám letos podaří tak na osmdesát procent,“ odhadl primátor.

100 75 50 50% 25 Radnice nová místa plánuje, ale tady člověk 0 nikdy neví. I přesto věříme, % že nějaká nová stání se v Olomouci objeví.

Olomoucký deník | 13.1.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: LUCIE BUKVOVÁ | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme