Zdeňka Blišťanová: Nedostatek praktických lékařů na Jesenicku

16. 8. 2022

Městu Jeseník hrozí nedostatek praktických lékařů. Řada z nich je v důchodovém věku, mladší lékaři ale do regionu nepřicházejí. Naposledy se bez praktika ocitly téměř dva tisíce lidí na začátku srpna, kdy ve městě skončila další obvodní lékařka. Starostka Jeseníku kvůli tomu už dokonce jednala s ministrem zdravotnictví.


Poté, co v Jeseníku skončila další praktická lékařka, hledá náhradu stále ještě zhruba 1300 pacientů. O registraci teď žádají například u lékařky Martiny Kovaříkové, která popsala, že podobnou situaci zažil Jeseník už před dvěma lety. „Chvíli jsme se střídali. Dojížděli jsme tam a jeden den v týdnu jsme hlídali pacienty. Více lékařů si to rozdělilo mezi sebe. Ale nedá se to zvládat, pak nemáte čas na ty svoje,“ uvedla.

Jeseník, podobně jako další menší města a obce, které jsou dál od krajských měst, trpí nedostatkem lékařů delší dobu. Mladí praktici tam nepřicházejí a možnosti samospráv jsou omezené.

„Můžeme pomoci s bytem, můžeme pomoci s vybavením ordinace. Co můžeme dál, teď zjišťujeme. Mohli bychom třeba jet na fakulty, aby alespoň do budoucna k nám chodili lékaři na praxi,“ uvedla starostka Zdeňka Blišťanová (TOP 09).

Vedení Jeseníku o záležitosti jednalo s Olomouckým krajem i s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Hejtmanství už dříve nabídlo půl milionovou dotaci na vybavení ordinace či na plat sester právě pro odlehlejší oblasti.

Hrozí i odchod pediatrů či zubařů

Motivovat lékaře se snaží i pojišťovny. „Primárním cílem nových motivačních mechanismů bude (s platností od ledna 2023) především zajištění dostupnosti, dostatečných kapacit, obslužnosti a kvality hrazených služeb pro všechny pojištěnce Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP),“ uvedla pojišťovna ve vyjádření pro ČT.

VZP má teď v Jeseníku smlouvu s devatenácti ordinacemi. Část lékařů už je v důchodovém věku, případně se k němu blíží. Město tak bude muset řešit problém také s nedostatkem dětských lékařů nebo zubařů.

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3522522-mladi-prakticti-lekari-do-jeseniku-nechteji-mesto-mohlo-mit-problem-i-s-pediatry-a

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme