Zdeňka Blišťanová: Jeseník sází na komunikaci

10. 1. 2023

Město má mobilní úřad i participativní rozpočet pro školáky

Zatímco některá města v Olomouckém kraji teprve přemýšlí o tom, že do rozhodování o investicích více zapojí své obyvatele, nejmenší bývalé okresní město Jeseník připravilo participativní rozpočet už pro své školáky. Letos na začátku roku měli jeseničtí žáci tuto možnost dokonce již podruhé.
Základní škola Jeseník má tři budovy a každá měla k dispozici 25 tisíc korun. Z pětadvaceti nápadů jich po posouzení takzvané proveditelnosti do hlasování postoupilo šestnáct. Žáci z budovy Boženy Němcové chtěli relaxační koutek a horolezeckou stěnu, na Průchodní vítězily stolní hokej a polepy na schodiště a děti z Nábřežní si přály lavičky kolem budovy, silnější wifi a úpravy dívčích šaten.
„Jsem nadšený především z procesu, kterým jsme prošli a co se tím děti naučily. Velký efekt je v tom, že žáky učíme demokratickým principům, aktivitě a přístupu k řešení problémů. Žáci museli za měsíc a půl projekty navrhnout, popsat a prezentovat před spolužáky. A u toho uplatnili a naučili se nové dovednosti,“ popisuje ředitel školy Dominik Liberda.
O vítězných projektech vedení školy se svými žáky diskutuje, aby našlo optimální řešení. „Docela mě překvapil počet hlasujících. Je skvělé, že to ve škole tak zafungovalo. Nejde jen o vítězné projekty, ale i o to, že žáci mohou do věcí promluvit. Doba se změnila, nás se na základce nikdo na nic neptal a stáli jsme v lajně,“ komentoval celou věc s úsměvem radní Jeseníku Tomáš Vlazlo.
Do hlasování se letos na začátku roku zapojilo 583 žáků, na škole jich je přitom necelých sedm stovek. „Některé třídy byly v karanténě nebo na distanční výuce. Podařilo se však zapojit téměř všechny i přes online přístupy, což je skvělé,“ podotkl ředitel ZŠ Jeseník Liberda.
Ukázalo se zároveň, že žáci si důvěru zasloužili, když se jim škola rozhodla dát šanci a možnost výběru. Například silnější wifi připojení se mohlo zdát jako hlavní volba pro krácení času o přestávkách, projekt však žáci navrhli hlavně pro účely výuky. „Tak to bude i realizováno. Možná, že někteří pro to hlasovali, protože si mysleli, že budou svůj volný čas trávit na kvalitnější wifi, ale úplně to tak nedopadne,“ upřesnil ředitel školy. Podobně jako ostatní návrhy se i tento nápad již začal připravovat k uskutečnění. „Žáci dostali za úkol zmapovat místa, kde je problematický signál. Není našim cílem, aby žáci trávili víc času na mobilech. O přestávkách síť mohou využít, ale podstatné je to pro potřeby výuky,“ uzavřel Liberda.

Participativní rozpočet jako první v kraji

Participativní rozpočet pro dospělé obyvatele města s názvem Tvoříme Jeseník radnice rozběhla už v roce 2019, daleko dřív než například v Prostějově a Přerově, které s ním začaly nedávno, a o něco dřív než Hranice.
Pilotní ročník měl mezi občany značný úspěch, objevilo se více než padesát projektů, z nichž dvacet pět postoupilo do veřejného hlasování.
Vítězem se stal nápad na pořízení laviček do letního divadla ve Smetanových sadech. Na druhém místě skončil projekt na okrášlení a oživení parku na náměstí Svobody a třetí příčka patřila myšlence na zvelebení okolí okrasného rybníka, které zahrnovalo opravu břehu, úpravu pěšiny a pořízení laviček u tohoto oblíbeného odpočinkového místa. „Vítězný návrh již byl realizován, do drobného zvelebení náměstí Svobody se pustíme na jaře a v případě rybníčku dojde dokonce na celkovou opravu tohoto oblíbeného místa,“ uvedl radní Vlazlo.
Pro projekty v rámci participativního rozpočtu město vyčlenilo milion korun. V posledním ročníku se vítězem stal nájezd pro kočárky nedaleko polikliniky, uskuteční se však ještě i dalších pět menších investic, se kterými obyvatelé lázeňského sídla přišli. Celkem lidé volili ze sedmnácti návrhů.
„Vzhledem k nízké finanční náročnosti jednotlivých projektů, které byly přihlášeny do letošního ročníku participativního rozpočtu Tvoříme Jeseník, je možné jich nakonec zrealizovat více,“ informovala mluvčí jesenické radnice Lucie Musialová.
Kromě nájezdů nedaleko polikliniky, které usnadní pohyb maminkám s kočárky či hendikepovaným osobám, by Jeseník měl mít také veřejné WC zdarma, revitalizací má projít hřiště v městské části Bukovice, vybudovat by se měla i dvě nová odpočinková místa, altán v lokalitě Přední vršek – Krizový kříž a houpačka s výhledem na město na takzvané Muzikantské stezce. Poslední novinkou, kterou přinese participativní rozpočet, je sezonní občerstvení u Letního divadla a kina ve Smetanových sadech.
Do hlasování se tentokrát zapojilo kolem 700 občanů. „I tento ročník participativního rozpočtu měl mezi lidmi velký úspěch. Místní opět přišli s velmi zajímavými nápady na to, jak zlepšit život ve svém městě,“ radoval se radní Vlazlo.

Bez komunikace to nejde

Vedení Jeseníku tak potvrzuje, že komunikace s obyvateli je velmi důležitá. Kromě zapojení lidí do dění ve městě prostřednictvím participativního rozpočtu nastavilo řadu komunikačních kanálů, kde kromě obvyklých cest nechybí například ani Mobilní radnice, rubrika Ptejte se starostky nebo Hlášení rozhlasu.
„Důležité je osobní setkávání s občany zejména v rámci veřejného projednání investičních a jiných projektů. Zavedli jsme mobilní radnici a jsme tak pravidelně k dispozici lidem na různých místech města. Občané mají ale dveře otevřené i k nám na radnici, kde se na nás mohou kdykoliv obrátit. V polovině roku jsme dokončili komunikační strategii města, ve které jsme analyzovali naše komunikační kanály, formy komunikace a krizové scénáře. Zjistili jsme, jaké jsou naše přednosti, co funguje, ale známe i nedostatky a kde je potřeba se v rámci komunikaci s občany zlepšit. Hlavní je rychlá reakce a důvěryhodné informace. Je to jeden z pilířů budování důvěry mezi občany, vedením města a městem samotným. Chceme lidem dávat důležité a aktuální informace,“ vysvětluje starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.
Město lidem zprávy předává například prostřednictvím sociálních sítí a webových stránek, kde jsou důležité servisní informace, otevírací doby, výše poplatků, termíny a lhůty. Jde také o zprávy týkající se investic a nových projektů. Pro participativní rozpočet město využívá webovou stránku a facebookový profil Tvoříme Jeseník, který je aktivní hlavně v době návrhů a hlasování občanů a pak následně při realizaci vítězných projektů.
Tzv. Hlášení rozhlasu jesenická radnice zavedla v loňském roce. „Je to moderní komunikační aplikace, jejímž prostřednictvím odběratelům přicházejí jen takové informace, o které si sami požádají, například pozvánky na akce, odstávky sítí, dopravní omezení nebo krizová hlášení. Od loňského roku se mohou obyvatelé obracet také přímo na mě, a to prostřednictvím rubriky Ptejte se starostky. Své podněty mohou zasílat prostřednictvím e- -mailové adresy, dva nejzajímavější příspěvky každý měsíc otiskneme ve zpravodaji Naše město. Tištěný měsíční zpravodaj putuje do každé schránky a obsahuje mix informací nejen z radnice, ale i z oblasti školství, zdravotnictví, sociálních služeb, je v něm kulturní přehled, komunitní informace a mnoho dalšího. Za nejsilnější komunikační kanál považujeme facebookový profil Město Jeseník, který má více než osm tisíc sledujících a kde se lidé ptají nejen prostřednictvím komentářů, ale i přímo zpráv,“ doplnila starostka Blišťanová.
Důraz na komunikaci se svými obyvateli se vedení města podle všeho vyplatil. Při komunálních volbách byl Jeseník jediným větším městem v Olomouckém kraji, kde nevyhrálo hnutí ANO. Společná kandidátka hnutí ANO a ČSSD získala pět mandátů a skončila na druhém místě. Volby vyhrálo uskupení Jeseník srdcem starostky Blišťanové, které získalo sedm mandátů. Oproti minulým volbám si pohoršilo, tehdy mělo 13 křesel. Na dalších místech skončily místní uskupení, až šestá byla koalice Společně (ODS + KDU-ČSL) s jedním mandátem.
„Moc děkuji občanům, že nám hlasy dali, protože vědí, co jsme pro město ty čtyři roky dělali,“ reagovala starostka. „Odbornice, která nám pomáhala s komunikační strategií, hodnotila naši komunikaci kladně. Věříme, že to stejně hodnotí také obyvatelé. Mohu potvrdit, že větší měrou máme pozitivní reakce i na nepopulární opatření, pokud jsou občanům vysvětlena a včas sdělena,“ popisuje strategii starostka Jeseníku.

Porodné jako podpora rodinám

Posledním vstřícným signálem zejména k mladým lidem je schválení porodného. Město opět podpoří novopečené rodiče, kteří se mohou těšit na porodné ve výši pět tisíc korun, dostanou ho matky s trvalým bydlištěm v Jeseníku.
„Městské porodné zůstává ve stejné výši. Jeho vyplácením chce město přispět rodinám na náklady související s narozením dítěte. Je to také forma poděkování, že v Jeseníku lidé žijí a zakládají zde rodiny,“ vysvětlila mluvčí radnice Lucie Musialová.
Jeseníku rozdává porodné od roku 2009, v posledních letech jde o pět tisíc korun, ze začátku město dávalo novopečeným rodičům dvojnásobek. Na porodném Jeseník každoročně vyplatí přibližně půl milionu korun. V jesenické porodnici, kam směřují ženy z celého okresu, se ročně narodí do tří stovek dětí.

Zdroj: PRO města a obce, CITY PH Publishing, s.r.o.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme