Zbaví se město danajského daru?

Jak dál s budovou Chemoprojektu mohla rozhodnout ideová urbanistická soutěž. Zastupitelé ji ale nechtějí

27. 4. 2011 | 14:30

Přerov - Budova bývalého Chemoprojektu, kterou před lety zachránilo město před jistou smrtí odkoupením do svého majetku, je stále bez využití. Vyřešit, co se zchátralým objektem, mohla urbanistická studie, již předložila na posledním zasedání zastupitelstva opozice. Návrh architekta Jana Horkého na zpracování ideové studie ale politici nakonec potopili. Radní by se totiž příslovečného „danajského daru“ rádi zbavili.

Pro Přerov byl objekt jen přítěží

Fakt, že je objekt bývalého Chemprojektu pro Přerov přítěží, po letech nahlas připouští primátor i jeho náměstci. „Chemoprojekt jsme kupovali pod nátlakem obyvatel v době, kdy vrcholila hysterie kolem zbourané Komuny. Koupili jsme budovu za 22 milionů, ale její provoz je značně ztrátový,“ vyjádřil se v této souvislosti primátor města Jiří Lajtoch (ČSSD). Z pronájmu kanceláří totiž sotva uhradí svůj provoz. Ještě donedávna bylo ale všechno jinak a radní se snažili najít pro draze zakoupený objekt využití. „Jednou z možností bylo, že se sem přemístí Městská knihovna nebo služebna strážníků. Ani jeden bývalého Chemoprojektu, ale i území kolem stavby průpichu, vypsána anonmyní ideová architektonicko-urbanistická soutěž.
„Výhodou soutěže je, že nám dává dopředu neodhadnutelný počet řešení,“ vysvětloval svůj záměr Horký. Zastupitelé ale nakonec tento nápad zavrhli. Důvod? „Měli bychom mít alespoň přibližnou představu, co budeme v těchto dvou oblastech dělat,“ shrnul převažující názor jeden z radních Tomáš Dostal (KDU-ČSL).
z těchto plánů se ale nerealizoval,“ připomněl mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Architekt zpracoval studii o využití

S nápadem na využití Chemoprojektu přišla na posledním jednání zastupitelstva opoziční strana Společně pro Přerov spolu s  architektem Janem Horkým. Ten navrhoval, aby byla nejen na využití

Radní nyní plánují audit majetku

Přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD) by se podle svých slov vůbec nebránil tomu, kdyby břemeno Chemoprojektu s tak nákladným provozem změnilo majitele. „Koupili jsme nemovitost pod tlakem a myslím si, že jsem tenkrát v této otázce hlasoval špatně,“ přiznal Lajtoch. Stejného mínění je nyní i náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP 09). „Výnos z Chemoprojektu je tři sta korun na metr čtvereční. Budova je přitom obsazená z padesáti procent. Můj návrh je co nejrychleji se Chemoprojektu zbavit,“ naznačil řešení.
Radní podle něj nyní chtějí provést kompletní audit majetku. „Budovy, které jsou v našem vlastnictví, roztřídíme na ty, co pro nás mají, a ty, co pro nás nemají význam. Podle toho s nimi naložíme a ty nepotřebné navrhneme k prodeji,“ nastínil další postup města Hluzín.

Přerovský a hranický deník | 27.4.2011 | rubrika: Hranicko a Přerovsko | strana: 3 | autor: PETRA POLÁKOVÁ-UVÍROVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme