Zastupitele bude hlídat technika

Hranická radnice zakoupí hlasovací zařízení

12. 1. 2012 | 10:00

Hranice – Zajímá vás, pro co který městský zastupitel zvedl ruku, a co naopak odmítl? Možnost dozvědět se to budou mít brzy hraničtí obyvatelé. Zdejší radnice totiž plánuje nákup elektronického hlasovacího zařízení. To nejen ulehčí práci zastupitelům, ale mělo by posloužit k větší transparentnosti práce vedení města.
Na nákup zařízení letos město ve svém rozpočtu vyčlenilo půl milionu korun. „Technika v této oblasti jde rychle dopředu, chceme proto vybrat co nejvhodnější zařízení, které navíc rychle nezastará,“ řekl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Hlasovací zařízení: bude to nutnost

Podle jeho slov radnice o koupi podobného zařízení uvažovala už dlouho. „Podle toho, jak postupuje příprava některých nových zákonů, soudíme, že brzy bude podobné hlasovací zařízení nutností. Proto nechceme čekat s nákupem na poslední chvíli a přístroj chceme vybrat už letos,“ vysvětlil Bakovský.
Při výběru zařízení bude nutné brát ohledy na specifika zasedacího sálu hranického zámku, kde se zastupitelstvo schází. „Měl by to být například bezdrátový přístroj, abychom nemuseli zasahovat do nábytku,což by přineslo jen zbytečné komplikace,“ podotkl mluvčí.
Zařízení bude zachycovat, jak zastupitelé hlasují, což zjednoduší a zrychlí sčítání hlasů. „Nyní to dělají skrutátorky, občas dochází k nejasnostem a hlasy se musí sčítat znovu,“ sdělil mluvčí. Dále umožní zlepšení přehledu o  tom, jak který zastupitel hlasuje. „To je v souladu ze zásadami transparentnosti, které město před časem přijalo,“ řekl. Vrámci těchto zásad se radnice snaží v maximální míře poskytovat důležité informace o svých rozhodnutích a dění ve městě.
„Od loňska si například občané mohou na našem webu vyhledat údaje o všech městských zakázkách za více než sto tisíc korun,“ připomněl mluvčí. V letošním roce zase budou nově zveřejňovány všechny smlouvy, které město podepsalo. „Bude to rozčleněné podle jednotlivých odborů, lidé se dozvědí, na co byla smlouva podepsána,s kým a za jakých podmínek,“ dodal mluvčí.
V loňském roce také přibyly na městském webu kompletní zvukové záznamy ze zasedání městského zastupitelstva. „Kvůli tomu bylo dokonce nutné změnit jednací řád zastupitelstva,“ podotkl Bakovský.
Připravované zavedení hlasovacího zařízení vítají i opoziční zastupitelé. „O podobném kroku jsme uvažovali už v minulých volebních obdobích, nebyl na to ale dostatek finančních prostředků. Proto tento krok směrem k větší transparentnosti vítám, naše strana jej aktivně podporovala,“ komentoval novinku hranický zastupitel Vladimír Juračka (Hranice 2000). Podle jeho slov by měla být největším přínosem zařízení možnost občanů najít si to, jak který zastupitel hlasoval. „Lidé tak budou mít přehled o tom, kdo je za jaké rozhodnutí zodpovědný,“ dodal.

Přerovský a hranický deník | 12.1.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: MARTIN PJENTAK | Téma: Olomoucký kraj


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme