Základní školy čeká prověrka. Kvůli azbestu

16. 12. 2011 | 10:00

Přerov – Nález zvýšeného množství azbestu z takzvaných boletických panelů, který před nedávnem uzavřel v Českých Budějovicích tři základní školy, přiměl k  opatrnosti také radní v Přerově. Škol, které by mohly mít stejné problémy, je totiž podle expertů v republice více.
Přerovské základní školy, jež prošly v  minulých letech zateplením, kvůli tomu nyní čeká prověrka. Odborníci přezkoumají, zda budovy neobsahují takzvaný boletický panel, z něhož se mohou po necitlivé rekonstrukci uvolňovat zdraví škodlivá azbestová vlákna.
„V minulých dnech na tuto problematiku upozornila celostátní média a v návaznosti na to se začali na přerovský magistrát obracet vyděšení rodiče školáků. Ti se obávají, aby také jejich děti nepobývaly v budovách, které by mohly mít negativní vliv na jejich zdraví,“ zdůvodnil náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP 09).
Ten ale zdůraznil, že jde spíše o preventivní šetření, město ale tuto problematiku nechce podcenit. „Dohodli jsme se, že budeme počátkem ledna jednat s pracovníky z odboru majetku a domluvíme se na dalším postupu,“ shrnula vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová.
V Přerově prošly v nedávné minulosti zateplením například ZŠ Trávník, Velká Dlážka a J. A. Komenského v Předmostí. Problém s azbestem vznikl v Českých Budějovicích kvůli takzvaným boletickým panelům, z nichž byly v  osmdesátých letech školy postaveny. Panely obsahují azbest a ten se do prostor školy dostal ve zvýšené míře nejspíše proto, že v létě byly budovy zateplovány. Vrtání a řezání do panelů s azbestem pak uvolnilo prach s nebezpečnou látkou.

Přerovský a hranický deník | 16.12.2011 | Rubrika: Hranicko a Přerovsko | Strana: 3 | Autor: (pu) | Téma: Olomoucký kraj


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme