Vzdálenost pro partnery není překážkou

16. 12. 2011 | 10:00

Ve dnech 28. a 29. listopadu proběhla v krásném prostředí penzionu Residence v  Mohelnici závěrečná konference evropského projektu s názvem Vzdálenost pro nás není překážkou, na jehož bázi probíhá partnerská spolupráce mezi městem Mohelnice a polským městem Radlin.
Partnerská smlouva o mezinárodní spolupráci mezi městy Mohelnice a Radlin byla uzavřena v loňském roce. Za cíl si klade rozvíjení spolupráce, prohlubování kontaktů a seznamování obyvatel obou měst se životem, tradicemi, kulturou a zvyky v obou zemích. Vroce 2010 se město Radlin prezentovalo na Dni mikroregionu Mohelnicko v Třeštině, uskutečnila se dvoudenní Konference ředitelů škol v Radlinu, která přispěla především k  navázání neformálních vztahů mezi školami. V Mohelnici jsme naopak přivítali zástupce polských sportovních oddílů na akci Setkání představitelů města Mohelnice s českými a polskými trenéry, jehož součástí byla i prohlídka sportovišť v našem městě.
V letošním roce byly uskutečněny vzájemné návštěvy u příležitosti státních svátků - 3. května v Polsku a 28. října v České republice.
Základní školy se zapojily do vzájemné výměny žáků, kdy v květnu se vypravili naši žáci do Radlinu a naopak v červnu jsme přivítali radlinské děti v Mohelnici.
Obyvatelé obou měst se mohli těšit z atraktivního programu Dnů města Mohelnice v Radlinu(18.–19.června) a Dnů města Radlinu v Mohelnici(17. – 18. září). V obou případech šlo o kulturní akce pod širým nebem, na nichž například vystoupila některá kulturní a sportovní uskupení obou měst.
V Polsku se v září uskutečnila Sportovní olympiáda měst a v říjnu Mezinárodní festival neziskových organizací. Celý projekt vyvrcholil nyní v listopadu, kdy se v Mohelnici konala závěrečná konference za účelem shrnutí a vyhodnocení projektu. Celkové výdaje projektu činí 28.000 eur a podíl města Mohelnice je 4.335 eur.
Měl jsem možnost se seznámit jak s vedením města, tak s ostatními lidmi z Radlinu. Musím říci, že Radlin má oprávněně ve svém znaku srdce, protože radlinští lidé jsou velmi srdeční a přátelští. Osobně udělám maximum pro to, abychom mohli ve spolupráci pokračovat.
Budoucí spolupráce by mohla probíhat na základě nového projektu, do kterého se každé město zapojí v rámci jednotlivých výzev operačních programů. Předpokládáme, že první akce, pokud bude projekt schválen, by mohla proběhnout v září 2012. Do té doby vyčlení obě města menší objem finančních prostředků na udržení partnerství mimo projekt – například úhrada cestovních nákladů a podobně.

Šumperský a jesenický deník | 16.12.2011 | Rubrika: U nás doma | Strana: 8 | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme