Vládní koalice „rozporcovala“ 1,1 miliardy. Víc dostane věda

9. 12. 2010 | 19:00

Premiér Petr Nečas udělal včera ve sněmovně nevídanou věc: při projednávání rozpočtu na rok 2011 přiznal, že reálný schodek bude vzhledem k nižším splátkám úroků státního dluhu nižší než plánovaných 135 miliard, a navrhl právě na úkor splátek úroků zvýšit výdaje rozpočtu na vysoké školství o miliardu korun.
Splátky úroků státního dluhu jsou přitom povinným rozpočtovým výdajem – stejně jako třeba výplaty důchodů nebo sociálních dávek. Nečas však tvrdí, že miliarda navíc na vysoké školy hospodaření státu nezhorší. „Díky naší rozpočtové politice se zlevňuje obsluha státního dluhu. Proto si můžeme dovolit přesunout jednu miliardu na podporu vysokého školství, kde došlo k výraznému škrtu,“ vysvětlil Nečas. Naráží tak na to, že Česko si dnes peníze půjčuje za 3,62 procenta, což je o více než procento lepší úrok, než při sestavování rozpočtu předpokládal ministr financí Miroslav Kalousek.
Nečasův návrh při konečném hlasování o rozpočtu, které proběhne příští středu, prakticky jistě projde. Stojí za ním totiž celá vláda, jež má ve sněmovně pohodlnou většinu 118 hlasů. Koalice navíc podporuje i návrh poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové, která navrhla přesunout z úroků státního dluhu dalších 100 milionů na to, aby zdravotně postižení, důchodci a studenti měli v  celostátní dopravě zachovány stejně velké slevy jako dosud. I tohle „porcování“ původně povinných výdajů prý rozpočet zvládne. Podle Kalouska může být díky levnějšímu splácení úroků schodek dokonce o pět až sedm miliard nižší než plánovaných 135 miliard. „Kdybychom prodávali dluhopisy tak dobře jako letos, tak by to tak mohlo dopadnout. Ale já nevím, co se stane zítra na finančních trzích. Rizika jsou veliká,“ říká Kalousek.
Dalším nebezpečím pro rozpočet může být ústavní stížnost ČSSD, jež včera u Ústavního soudu napadla tři zákony, které by mohly udělat ve státních financích díru přes 20 miliard: sociální škrty, jež koalice schválila podle ČSSD neoprávněně ve stavu legislativní nouze, zpětné zdanění stavebního spoření a dva roky staré zrušení výplaty nemocenské v  prvních třech dnech nemoci. „Pokud by některá z těchto žalob byla úspěšná, tak se ty peníze prostě musejí škrtnout jinde. Určitě nezvýšíme schodek rozpočtu,“ dodává Kalousek.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme