V roce 2012 chce Olomouc více investovat

6. 12. 2011 | 14:00

OLOMOUC (MEDIAFAX) - Rozpočet statutárního města Olomouce počítá s investicemi ve výši 803 milionů korun, což je o 215 milionů více než bylo v rozpočtu na letošní rok. Informovala o tom v úterý mluvčí magistrátu Jana Doleželová.

Město chce využít jedinečné situace, kdy do roku 2014 může čerpat evropské dotace určené na vybrané investiční akce. „Proto zvyšujeme investiční rozpočet města. Současně se snažíme držet pod kontrolou provozní náklady, kde se v roce 2012 naplno projeví úspory, připravené v letošním roce,“ uvedl náměstek primátora Ivo Vlach (TOP 09).

Příjmy rozpočtu porostou o  16,4 procenta na částku 2 357 milionů korun, výdaje porostou pouze o 10,5 procenta a dosáhnou výše 2 439 milionů korun.  Růst příjmů se neopírá o růst daňových výnosů, ale o předpokládaný zvýšený příjem z přijatých dotací a o  významný nárůst výnosů z vlastní hospodářské činnosti.

V provozních výdajích je jedinou významněji rostoucí položkou objednávka veřejných služeb, což jsou práce, které si město objednává u svých společností. Týká se to navýšení platby pro Dopravní podnik města Olomouce na krytí nákladů dopravní obslužnosti a pro Technické služby města Olomouce na opravy komunikací, údržbu zeleně, péči o vzhled města a svoz komunálního odpadu. Naopak náklady na chod se úřadu v roce 2012 sníží cca o 20 milionů.

Rychlejší růst příjmů oproti výdajům znamená, že požadavek na financování, který se promítá do růstu zadlužení, se meziročně sníží o 100 milionů korun.

Takto zpracovaný rozpočet umožňuje investiční rozvoj při současném poklesu tempa růstu zadlužení města.

kurzy.cz | 6.12.2011 | Rubrika: Ekonomika | Strana: 0


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme