V rizikové aleji vedou řidiče nové sloupky a „kočičí oči“

Olomoucký magistrát doplnil opatření, která zřídilo hejtmanství na silnici do Samot

12. 12. 2011 | 10:30


Olomouc – Směrové sloupky po obou stranách silnice z olomoucké části Chválkovice na Svatý Kopeček a dopravní knoflíky ve středovém pásu mají zajistit ještě větší bezpečnost na komunikaci vedoucí k turisticky vyhledávanému cíly. Silnice do Samotišek olemovaná stromovou alejí, kde v  minulosti vyhaslo několik životů, získala v uplynulých dnech nové bezpečnostní prvky. Pořídilo je město, kterému se dosavadní opatření nezdála dostatečná. „Někteří řidiči si silnici pletou se závodní dráhou. Má bezvadný povrch, sem tam zatáčka. Na první pohled nevypadá nijak nebezpečně, ale přitom tady není problém skončit omotaný kolem stromu. Stalo se tu už tolik tragédií, že jakýkoli prvek,kterýmá zvýšit bezpečnost, je tady potřeba,“ řekl David Němec, který po spojnici mezi Olomoucí a Samotiškami jezdí denně.
Před časem se na obou koncích vozovky objevily dopravní značky upozorňující na to, že se řidiči pohybují na komunikaci, kde dochází k  dopravním nehodám. Také doporučují maximální rychlost sedmdesát kilometrů za hodinu. Značení sem dala po konzultaci s policií samospráva Olomouckého kraje, který je vlastníkem silnice.
Město však o zvýšení bezpečnosti na silnici, která získala nelichotivý přívlastek „smrti“, mělo jinou představu. „Řešení kraje se nám zdálo být nedostačující. Rozhodli jsme se tedy na doplnění značení vynaložit prostředky z rozpočtu města. Nehoda, při které zemřela maminka pětileté holčičky, byla poslední kapkou, kdy jsme si řekli, že nechceme jen nečinně přihlížet tomu, jak tady vyhasínají lidské životy,“ řekl náměstek primátora Jan Holpuch, který celou akci inicioval. Směrové sloupky, které jsou osázené po obou stranách silnice po zhruba padesáti metrech, doplňují ještě takzvané „kočičí oči“, které jsou vsazené do středového pásu každých zhruba osmnáct metrů. Opatření přišlo město na sto osmdesát tisíc korun. „Věřím, že těmito úpravami se výrazně zlepší bezpečnost dopravy na tomto úseku a obyvatelé Chválkovic, ale i Olomouce budou jezdit po této trase bez obav i v době zhoršené viditelnosti,“ uzavřel Ivo Vlach, náměstek primátora zodpovědný za dopravu.

Olomoucký deník | 12.12.2011 | Rubrika: Olomoucko | Strana: 3 | Autor: VERONIKA KOLESÁROVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme