V Jeseníku budou opět volit starostu. Na půl roku

16. 5. 2018

 Město Jeseník může mít necelého půl roku před komunálními volbami „letní“ starostku. Hnutí ANO 2011 do této funkce podruhé nominuje Janu Konvičkovou. 
Část zastupitelů kvůli tomu požádala o svolání mimořádného zasedání. 
Konat by se mělo v půli května. 
Jana Konvičková se měla stát starostkou již v únoru poté, co na tento post rezignoval Adam Kalous. 
V pětadvacetičlenném zastupitelstvu však získala jen deset hlasů. „Po minulé volbě jsem se bavila se zastupiteli a každý mi potvrdil, že mě volil. Když jsem to počítala, bylo to nějakých patnáct zastupitelů, rozhodně více než deset. Došla jsem k názoru, že se někde musela stát chyba,“ řekla Jana Konvičková. 
V kompetenci chce mít stejně jako její předchůdce investice, majetek, životní prostředí a dopravu. „Ve vedení města nyní funguje jeden a půl člověka. Chceme dodělat započaté projekty, není toho málo a je s tím dost práce. V čele města je lepší větší počet lidí. Když vše závisí na jednom člověku, může se snadněji udělat chyba,“ argumentuje Jana Konvičková. Po celé současné volební období je jesenickou radní. Podle některých kritiků potrvá několik měsíců, než se seznámí s prací starosty. „Za tři a půl roku mého působení jsme absolvovali přes sto rad a desítky dalších jednání. 
Myslím, že každý radní představu o práci starosty má, alespoň já ji mám naprosto jasnou,“ kontroval bývalý radní za ANO Jiří Juráš. Pod žádost o svolání mimořádného zastupitelstva se kromě představitelů hnutí ANO podepsali také zástupci KDU-ČSL a po jednom z ODS a kandidátek NezávislíJeseník a Občané Jesenicku. Chybí zástupci druhé nejsilnější strany původní koalice, TOP 09. „Očekávala bych, že za situace, která nastala, budou (zástupci hnutí ANO, pozn. red.) aktivnější při pomoci v záležitostech týkajících se vedení města. 
Tak to úplně nebylo,“ řekla místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová. 
„Vedení města je nyní nějak nastavené. Předávat ho člověku, který sice pracuje v radě, ale jinak se dění neúčastní, mi přijde (ze strany hnutí ANO, pozn. 
red.) jako snaha získat zejména post starosty,“ dodala místostarostka Blišťanová. Angažmá Jany Konvičkové v čele města by nemuselo být epizodní záležitostí. Potvrdila, že hodlá kandidovat v nadcházejících komunálních volbách. 

Prostějovský deník

Datum vydání:9.5.2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme