Umělé oplodnění jen do 49 let. Záchranka dostala pět minut navíc

7. 9. 2011 | 15:00

O umělé oplodnění bude moci žena požádat do 49 let, záchranka bude muset k  pacientovi přijet do 20 minut. A pacienti budou moci sepsat, za jakých okolností už je lékaři nemají dál léčit a mají je odpojit od přístrojů. To jsou příklady změn, s nimiž počítá zdravotní reforma, kterou ve středu schválili poslanci.

Vláda v návrhu zákona o specifických zdravotních službách počítala původně s tím, že o asistovanou reprodukci bude moci žena požádat do 55 let.

Prošel ale pozměňovací návrh poslankyně Jitky Chalánkové z TOP 09, aby byla věková hranice pro umělé oplodnění o šest let nižší. Zdravotní pojišťovna bude přitom ženě hradit čtyři pokusy, aby touto cestou otěhotněla.

Zdravotní pojišťovny budou nově dívkám ve věku od 13 do 14 let hradit očkování proti rakovině děložního čípku. Pacient bude moci pro lékaře sepsat, kdy už ho nemají léčit

Novinkou, kterou přináší zdravotní reforma, je i to, že pacient bude moci předem sepsat, v jakém případě ho už lékaři nemají léčit a nemají tak uměle prodlužovat jeho utrpení. Lékaři budou muset takové přání pacienta respektovat. Nejde přitom o eutanazii, ale ukončení léčby. Platnost dokumentu "living will" bude pět let.

Další ze zákonů reformy, kterou předložil ministr Leoš Heger z TOP 09 - zákon o  zdravotních službách - výslovně potvrzuje právo pacientů vybrat si lékaře. Ten ho bude moci odmítnout přijmout do péče ve dvou případech. Kdyby mu vzdálenost neumožňovala navštívit pacienta v případě potřeby u něj doma, nebo bude-li pacient u zdravotní pojišťovny, se kterou nemá lékař uzavřenou smlouvu. Změnit svou pojišťovnu bude přitom pacient moci jen jednou za rok, a to vždy od ledna. Rath: Lékaře čeká buzerace. Heger: Nepřekrucujte fakta

Ještě před hlasováním o balíku zdravotních reforem návrhy ve Sněmovně cupoval stínový ministr zdravotnictví ČSSD a středočeský hejtman David Rath. "Nepřináší pacientům žádné zásadní zlepšení," řekl o vládních návrzích Rath. Půjde podle něj naopak spíše o hřebík do rakve českého zdravotnictví.

Soukromé lékaře podle Ratha čeká obludná buzerace, protože se budou muset přeregistrovat. Podivil se nad tím, že vznikne série národních registrů, velkých databází, kde se budou shromažďovat detailní informace o pacientech, které by mohly být zneužity.

"Například onkologický registr funguje už desítky let," namítl ministr Heger. Řekl, že sice obdivuje Rathovu rétoriku, ale že by se tato zbraň neměla zneužívat k překrucování faktů. Záchranka dostane o pět minut více, aby dojela k pacientovi

Prošel také zákon o zdravotnické záchranné službě. Záchranka podle něj bude muset dojet k pacientovi do 20 minut, zatím to bylo 15 minut..

"1,2 milionu lidí bydlí v takových místech, že nemají reálný dosah takový, aby k nim do 15 minut záchranná služba dojela," řekl poslancům Heger. "Těch pět minut navíc snižuje šanci na přežití," opáčil Rath.

Série zdravotních zákonů se s největší pravděpodobností ještě do Sněmovny vrátí kvůli výhradám ČSSD, která má v Senátu převahu. Ale vládní koalice má dost hlasů na to, aby očekávané veto horní komory parlamentu přehlasovala.

Už v úterý poslanci Senát přehlasovali, kdy schválili jiný zákon zdravotní reformy, podle nějž se péče rozdělí na standardní, hrazenou plně z pojištění, a na  nadstandard, za který si pacienti budou muset připlatit .

Zpočátku by měli navíc platit například za odlehčenou sádru, kvalitnější oční čočky či robotické operace. Seznam služeb za příplatek se ale teprve chystá. ČSSD chce tuto část reformy napadnout u Ústavního soudu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme