Jeseník a okolí nabízí turistům nepřeberné možnosti vyžití

30. 7. 2023

Brána do nádherné přírody Jeseníků. Tak mnozí turisté vnímají město Jeseník ležící na soutoku řek Bělé a Staříče. I samotné centrum však stojí za návštěvu. Radnice připravila především pro rodiny s dětmi letní hru Toulky za pokladem, díky které se mohou návštěvníci dozvědět spoustu zajímavých informací o městě a ještě vyhrát některou ze zajímavých cen.

V informačním centru si zájemci vyzvednou malovanou mapku s herním kvízem. Obejdou jeden ze dvou okruhů Jesenických toulek a vyplní otázky. Na konci okruhu se zastaví v centru, kde jim pracovníci poradí, jak pomocí šifrovací tabulky vyluštit kód k truhle s pokladem. Kdo truhlu otevře a splní poslední úkol, získá odměnu.

Jesenické toulky jsou dva turistické okruhy, které nadšence zavedou po zajímavých místech města. Dozvědí se mnoho informací o období rozmachu lázeňství, textilního průmyslu či vzdělanosti, ale také o období temných, kdy se tam odehrávaly čarodějnické procesy a kdy kat měl své pevné místo v chodu města. Při svém putování městem se ale také dostanou do historie nedávné a zjistí rovněž něco o poválečném vývoji města.

Dvoukilometrový Okruh I provede obdobím vzniku města, rozmachu textilního průmyslu a vzdělanosti či zajímavou historií budov ve městě. Návštěvníci projdou kolem nádherné renesanční radnice, můžou navštívit unikátní gotickou vodní tvrz nebo barokní Katovnu. Ve Smetanových sadech uvidí unikátní pomník Vincenze Priessnitze. Nebo se projdou jedinečnou vilovou čtvrtí, kterou kdysi postavili slavní jeseničtí podnikatelé, kteří patřili v 19. století mezi nejznámější výrobce látek v celém Rakousko-Uhersku.

Lázeňský Okruh II, který měří 6,6 kilometru, přenese účastníky do období vzniku lázní a památek věnovaných Vincenzi Priessnitzovi, temné historie čarodějnictví či časů budování železnice.

Navštíví rodný dům slavného léčitele, samotné lázně a jejich jedinečný přírodní balneopark, který je běžně přístupný. Můžou se projít Muzikantskou stezkou, po které kdysi chodili hudebníci hrát do lázní jejich hostům a pacientům. „Pokud se vám nechce jezdit daleko, nevadí. Jeseník a jeho bezprostřední okolí toho nabízí tolik, že si na jiné lokality ani nevzpomenete. Stačí přijet, otevřít oči a pořádně se rozhlédnout,“ zve starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Milovníci sportovněji pojatého aktivního odpočinku mohou v okolí Jeseníku třeba využít značené okruhy Yes-Cyklo, které procházejí právě za lázněmi. Trasy měří přes sto kilometrů. „Tematické okruhy zavedou do Lipové Lázní, na Zlatohorskou vrchovinu a do Bělé pod Pradědem pod hřebeny Jeseníků. Okruhy mají různé stupně náročnosti a jsou tak vhodné pro začátečníky, rodiny s dětmi i náročné sportovce. V terénu se lze orientovat podle tematických názvů i specifického loga na jednotlivých rozcestnících,“ informují webové stránky města.

Fakta Praktické informace

● Jak se tam dostat:

Jeseník se nachází na severní Moravě, kousek od hranic s Polskem. Od Prahy autem je nejlepší cestovat po dálnicích D11 a D35, sjet u Rokytna a napojit se na silnici 11 u Týniště nad Orlicí. Poté za Žamberkem po silnici 312 a za Hanušovicemi až do Jeseníku po silnici 369. Z Brna se jede přes Olomouc, Zábřeh a Šumperk. Vlakem se dá dojet do Zábřehu na Moravě a tam přestoupit na spoj do Jeseníku.

● Otevírací doba:

Duben–říjen:

Turistické informační centrum Jeseník v budově Katovny v centru města je otevřené každý všední den 8:00–17:00 hodin (polední pauza 12:00–13:00), v sobotu 8:00–13:00. ● Kontakt: 584 453 693, ic@mujes.cz

● Měli byste vědět, že....

Slavný rodák Vincenz Priessnitz se narodil roku 1799 v Jeseníku a celý život tam bydlel. Stál u zrodu hydroterapie a vymyslel tzv. Priessnitzův obklad, kterým se léčí například bolesti v krku, horečky nebo angína. Založil světoznámé lázně v Jeseníku, kde se mimo jiné léčil i ruský spisovatel Gogol. Priessnitzův odkaz a jeho léčebné metody byly zapsány na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

● Priessnitzův rodný dům

Rodiště jesenického vodoléčitele, ve kterém lze spatřit osobní rodinné předměty, Priessnitzův cestovní pas nebo obrazy z muzejní sbírky.

● Otevírací doba: červenec, srpen, 10:00–17:00 ● Vstupné: dospělí 40 Kč, děti, studenti a senioři 20 Kč

Festival Jeseník se baví ● Kdy: 5. srpna na Masarykově náměstí v Jeseníku ● Vstup: zdarma ● Program:

13:00 – Jesenická muzika/Ex Dynybyly Band 14:30 – Silence a Joy 16:30 – Dasha a Pajky Pajk 18:00 – zábavné vystoupení Miloše Knora 19:30 – O5 a Radeček 21:30 – Michal Hrůza a kap. Hrůzy 23:00 – Ema White

Jedinečné lázně

Balneopark v Priessnitzových lázních u Jeseníku je unikátní léčivou vodní zahradou. Město s nádhernou renesanční radnicí láká i na řadu dalších zajímavostí. Foto: Luděk Peřina, Stanislav Heloňa, Archiv MAFRA

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme