Také sever kraje pomáhá. Uprchlíků postupně přibývá

10. 3. 2022

Ubytování a další pomoc poskytují samosprávy, firmy i obyvatelé regionu Šumpersko a Jesenicko – Přinejmenším desítky, ale spíše už několik stovek lidí prchajících před válkou z Ukrajiny našlo útočiště na Šumpersku a Jesenicku. Ubytování a další pomoc jim poskytují samosprávy, podnikatelé i obyvatelé regionu.

JESENÍK

V Jeseníku koncem týdne pomáhali třem ženám, které přišly a už měly zajištěnou práci. Podle starostky Zdeňky Blišťanové na Jesenicko dorazilo do středy z Ukrajiny asi třicet lidí. „Absolutní většina jde do rodin, protože tu někoho mají nebo znají,“ řekla.
Hotely a penziony na Jesenicku mohou pro utečence poskytnout tři sta lůžek.
Dalších 75 má město Jeseník na internátu Střední školy gastronomie a farmářství.
Internát má v případě potřeby sloužit jako přechodné ubytování. „Máme i nabídku čtyř tlumočníků. Systém je propojený s městskou policií. Vytvořili jsme takovou malou síť pomoci, zřídili jsme městskou telefonní linku i e-mail, kam lidé mohou psát nebo volat,“ dodala Zdeňka Blišťanová.
Výraznou pomoc nabízí i malé obce. Například Vlčice se rozhodly poskytnout pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny v nově zrekonstruovaném panelovém domě devět bytů. V bytech je však pouze kuchyňská linka a obec je potřebuje dovybavit. Za tímto účelem vypsala sbírku.
Za vybrané peníze se mají pořídit postele, peřiny, povlečení, skříň, závěsy, záclony, stůl, židle, nádobí, lednice, pračka, úklidové prostředky a prvotní nákup potravin a hygienických potřeb.

Zdroj: Olomoucký deník    Rubrika: Události z regionu | Strana: 2 |     Autor: PETR KRŇÁVEK

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme