Synagoga hostila Festival vzpomínek

20. 6. 2012 | 10:00

Koncerty několika pěveckých sborů, přednášky a besedy, promítání filmových dokumentů a zahájení výstavy fotografií byly v minulém víkendu součástí Festivalu vzpomínek, kterým si v Lošticích připomněli sedmdesáté výročí transportu devětapadesáti zdejších židovských občanů do Terezína.
Festival se konal v místní synagoze a jeho pořadatelem bylo sdružení Respekt a tolerance ve spolupráci s městem Loštice.
Na programu byla mimo jiné beseda s Erikou Bezdíčkovou o její knize Dlouhé mlčení. Přítomným se v ní svěřila se svými zážitky z věznění v Osvětimi a útěku z pochodu smrti.
Po besedě následovalo vystoupení třiceti členného komorního smíšeného sboru Kantila z Křtin u Brna (na snímcích), pásmo hebrejských písní v podání pěveckého sboru Avonotaj i promítání krátkých filmových dokumentů Edith Carter Knöpflmacher a Deník Otty Wolfa.
V podvečer byla za přítomnosti starosty Loštic Ctirada Lolka a poslankyně Jitky Chalánkové slavnostně zahájena výstava fotografií Stopy paměti. Tento významný audiovizuální počin uvedl Zbyněk Žouželka z mohelnického muzea a autor fotografií Jiří Doležel, několikanásobný nositel ceny Czech Press Photo.
Stopy paměti jsou projektem novinářů a historiků, který shromažďuje vzpomínky lidí postižených nacistickou a komunistickou totalitou na Olomoucku.
Návštěvníci mohou zhlédnout výtvarně pojaté portréty obdivuhodných lidí v jejich domácím prostředí a ve sluchátkách poslouchat jejich vlastní vyprávění. Dějiny dvacátého století jsou zde představeny pomocí příběhů. Po vernisáži následoval koncert při svíčkách Ora Pro Nobis Oldřicha Janoty a jeho přátel.
Festivalu se zúčastnili i někteří přeživší členové bývalé židovské komunity včetně paní Alžběty Dostálové z  Mohelnice a jejího bratra Jaroslava Maliny, který překvapil svou neavizovanou návštěvou z USA, kde žije od šedesátých let.
K významným hostům patřil také pan Jiří Fišer, který jako dítě přežil věznění v Osvětimi i pobyt v nemocnici, kterou vedl neblaze proslulý doktor Mengele.
Na festivalu byl celou dobu přítomen i odborný pozorovatel – profesor muzikologie z Austrálie Greg Hurwoth, který je nyní na dvouleté stáži na Univerzitě Palackého v Olomouci. Zabývá se mimo jiné výzkumem historie a současnosti židovské hudební tvorby a hudebních vystoupení.
V úvodu byl přečten pozdravný dopis účastníkům festivalu od nejstaršího žijícího člena předválečné loštické židovské komunity pana Egona Morgensterna. Osud ho zavál do Litvy, kde se usadil po několikaletém věznění v  gulagu, a následné internaci v tehdejším Sovětském svazu. Zanedlouho, 27. července, oslaví úctyhodné 98. narozeniny. V neděli dopoledne bylo na programu vystoupení dětského pěveckého sboru Větrník. Festival uzavřela přednáška o  historii zachráněných vitráží a lavic z olomoucké synagogy, kterou nacisté vypálili v březnu 1939.
Filmový dokument Deník Otty Wolfa a osudy jeho rodiny, který vytvořili členové sdružení Respekt a tolerance pro vzdělávací programy, měl v sobotu na festivalu svoji veřejnou premiéru.
V téže době byl promítán i na celostátní soutěži nekomerčních filmů v Ústí nad Orlicí. V neděli, ještě před skončením festivalu, došla do Loštic zpráva, že tento film vyhrál první místo v kategorii dokumenty, což způsobilo v synagoze hodně radosti.
Výstava Stopy paměti bude k vidění v loštické synagozedo poloviny července, a to o víkendech a svátcích nebo po předchozí dohodě.

Šumperský a jesenický deník | 20.6.2012 | Rubrika: U nás doma | Strana: 8 | Autor: Luděk Štipl, Loštice | Téma: Poslanci - Chalánková Jitka


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme