Šumperk a Jeseník seniorům zjednoduší cestování

7. 12. 2017

 Starší lidé v Šumperku a Jeseníku se budou moci jednodušeji dopravovat po městě. Jeseník snížil věkovou hranici pro službu senior taxi o dva roky. V Šumperku budou moci senioři od ledna cestovat autobusy veřejné dopravy po městě za stokorunu celý rok. 
Obyvatelé s trvalým pobytem v Šumperku nad sedmdesát let měli po městě dopravu zadarmo. Systém ale fungoval krkolomně. Do autobusů veřejné dopravy si museli koupit standardní měsíční jízdenku. Po jejím uplynutí museli každý měsíc vyplnit žádost, k níž jízdenku přiložili. Peníze za jízdné jim pak přišly na účet nebo si je vyzvedávali na pokladně města. 
I kvůli složitosti využíval proplácení jízdného jen každý dvacátý šumperský senior. 
Od Nového roku se systém změní. Lidé si v autobusu koupí jízdenku za sto korun, která bude platit celý jeden rok. Měsíčně tak důchodce vyjde cestování autobusovou dopravou po Šumperku přesně na osm korun. 
 „Stovka za rok není žádná velká suma. Lidé aspoň nebudou muset každý měsíc myslet na to, že si mají jízdenku proplatit, a chodit někam vyplňovat papíry,“ okomentovala změnu seniorka Anežka Poláčková. V Jeseníku vozí dotované taxíky seniory necelý rok. Lidi starší 75 let s trvalým pobytem ve městě vozí z jejich bydliště na nádraží, poštu či k lékaři. Za prvních devět měsíců se do služby registrovalo 276 zájemců, což je asi třetina populace. „Na provoz služby jsme měli vyčleněnu daleko větší částku, přemýšleli jsme, jak ji rozšířit. Nakonec jsme se rozhodli od prosince snížit věkovou hranici o dva roky, to je na 73 let,“ řekla místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová. Provoz senior taxi pro samosprávu zajišťují místní technické služby. Podle jejich ředitele Jaroslava Ryčla speciální vůz firma pro přepravu starších lidí používá asi ze čtyřiceti procent. V průměru denně takto vykoná šest jízd. 

„Auto se snažíme v odpoledních hodinách nebo v sobotu využívat i jinak. Pracujeme na různých místech, i v Praze či na Ostravsku, máme řadu aktivit, kdy je třeba pro nějaké věci zajet,“ naznačil Jaroslav Ryčl. 

Zdroj:Šumperský a jesenický deník

Datum vydání:5.12.2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme