Studujte v Polsku, motivují mladé v Jeseníku

24. 9. 2018

 První studenti z Jesenicka usedli v novém akademickém roce do lavic na vysoké škole v nedaleké polské Nyse. Město Jeseník se snaží spolu s jesenickými středními školami dostat vysokou školu v sousedním Polsku do povědomí mladých lidí, aby brali možnost studia v Nyse jako atraktivní alternativu vysokým školám v českém vnitrozemí. „V současnosti víme o dvou studentech z Jesenicka, kteří nastoupili do prvního ročníku v Nyse. Zdá se to sice málo, ale vzhledem k tomu, že jsme se o této možnosti dozvěděli teprve loni, jsme pořád ještě na začátku,“ uvedla místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová. Podle ní potrvá možná několik let, než se podaří přesvědčit více středoškoláků z regionu, aby možnosti studovat v Polsku využili. 
„Škola nabízí atraktivní obory, je velmi flexibilní. Pro studenty je možná strašákem to, že výuka probíhá především v polštině. Škola ale nabízí jazykový seminář, takže se mohou polsky naučit. Věřím, že když budou v pohraničí studovat vysokou školu, spíš tady také budou zůstávat, protože možnosti uplatnění najdou jak na Jesenicku, tak v Polsku,“ řekla jesenická místostarostka. Proto také zdejší radnice chystá na konec září do Nysy zájezd studentů z místních středních škol. „Nyská škola pořádá Festival vědy. Na dva dny připravila program pro jednotlivé obory. Naši maturanti budou mít možnost podívat se do výuky, jsou připraveny workshopy. Do Nysy vyrazí plný autobus potencionálních zájemců o studium v Polsku. Věřím, že řadu z nich návštěva přesvědčí, aby si podali přihlášku,“ sdělila Blišťanová. 
Možnost vyslat své studenty vítají jesenické střední školy. „Mohou se dobře seznámit s polskou školou a zjistit potřebné informace,“ uvedla zástupkyně ředitele Střední školy strojírenské a stavební Jana Prokopová. Podobně to vidí ředitel Hotelové školy Vincenze Priessnitze Petr Procházka. „Jeden náš student tam nastoupil. Doufám, že bude mít víc následovníků,“ věří Procházka. 
Místostarostka Blišťanová upozornila, že spolupráce Jesenicka s polskou vysokou školou není jen o studiu mladých lidí z Jesenicka v sousední zemi. „O prázdninách tu byli polští studenti ve firmách na praxi. Připravuje se i společný česko-polský projekt na rekonstrukci Muzikantské stezky a Editina pramene. Polští studenti architektury připraví návrh, jak by tato atraktivní místa mohla vypadat,“ popsala Blišťanová. Jeden z polských studentů byl na praxi ve strojírnách Ondrstroj v Ondřejovicích na Jesenicku, kde pracoval přes dva měsíce. „Seznámil se s prací na útvaru jakosti, bude u nás dělat i absolventskou práci. Vyhodnotili jsme si jej jako perspektivního člověka. Příští rok by měl skončit školu, takže pokud bude mít zájem, rádi ho zaměstnáme,“ řekl personalista Ondrstroje Evžen Zondlak. 

Zdroj:Mladá fronta DNES

Datum vydání:24.9.2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme