Stanovisko TOP 09 k záležitosti daně z finančních transakcí

Příspěvek Jitky Chalánkové v Poslanecké sněmovně dne 8.12.

12. 12. 2011 | 10:00

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych doplnila svého předřečníka. Zazněly zde názory ke kolegům ze strany ODS, kdo je v jakém proudu Evropské unie, kdo je v hlavním proudu, kdo není. Dovolte, abych se k vám vyjádřila jako členka politické strany TOP 09, která je součástí Evropské strany lidové, a tudíž podle vašeho názoru je samozřejmě součástí hlavního proudu Evropské unie.

Postoj strany TOP 09 k zavedení daně z finančních transakcí je zásadně odmítavý. Podporujeme stanovisko vlády České republiky. Samozřejmě důvody jsou takové, které zde již opakovaně zazněly. Především ten, že by mohlo dojít ke snížení konkurenceschopnosti Evropské unie. V situaci, v jaké se nachází Evropská unie, tady už nejde o nějakou jednoduchou hru, o jednoduchou pohádku na písku Evropské unie. Tady jde skutečně o konkurenceschopnost v rámci globálního světa.

Jsem velice ráda, že především země jako Velká Británie, která zde byla jmenovaná jako země, která zavedla takovéto daně, tak je skutečností, že nezavedla daň z finančních transakcí. Podobně Švédsko, které v minulosti takovou podobnou daň zavedlo, zjistilo, že naopak se toto zavedení daně minulo účinkem, protože finanční sektor opustil tuto zemi.

Takže opakovaně říkám za politickou stranu TOP 09, která je součástí Evropské strany lidové, konzervativní strany, skutečně odmítáme daň z finančních transakcí.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme