Spor o demolici prostějovských kasáren žene opozice až k ministrovi

13. 1. 2016

Vedení Prostějova nesplnilo vůli zastupitelstva, které rozhodlo, že v průběhu roku 2015 má zakonzervovat historickou budovu zdejších Jezdeckých kasáren. V půlce ledna sem naopak s posvěcením koalice nastoupí demoliční četa. Záležitostí už se tak na popud opozice zabývá i ministr vnitra.

Historické budově Jezdeckých kasáren zbývají poslední dny života i navzdory petici tisícovky obyvatel, hlasům odborníků a protestům opozice v zastupitelstvu.

„Už jsme kontaktovali firmu, která vyhrála výběrové řízení. Slíbili nám, že okolo 15. ledna sem přesunou techniku, takže ve druhé polovině ledna může demolice začít,“ potvrdil náměstek primátora Prostějova Zdeněk Fišer, který má na starosti investice.

Jedna důležitá okolnost však zcela zapadla. V prosinci roku 2014 městské zastupitelstvo v Prostějově rozhodlo, že vedení města má Jezdecká kasárna zakonzervovat a vyčlenilo na to dokonce v rozpočtu pro rok 2015 příslušné finanční prostředky. Rada města však toto rozhodnutí ignorovala a namísto toho v průběhu roku 2015 začala připravovat demolici budovy.

„Rada města nesplnila rozhodnutí zastupitelstva, což je vážná věc. Ke schválenému rozpočtu, kde byly jasně definované položky na určité akce, tak přistoupila, jako by to byl cár papíru,“ kroutí hlavou opoziční prostějovský zastupitel Aleš Matyášek z TOP 09.

„Městské zastupitelstvo rozhodlo o zabezpečení městského majetku, aby dál nechátral, ale rada se na to vykašlala. Aby se ignoroval schválený rozpočet, s tím jsem se opravdu ještě nesetkal,“ dodává.

Vedení města: Udělali jsme moudré rozhodnutí

Vedení města ovšem tvrdí, že postupovalo správně a zhruba půl milionu korun určených na zakonzervování budovy Jezdeckých kasáren vlastně Prostějovu ušetřilo. O bourání přitom zastupitelstvo rozhodlo těsnou většinou jednoho hlasu na konci loňského roku.

„Myslím si, že toto rozhodnutí zastupitelstva o demolici kasáren bylo moudré, a tím pádem také padlo to původní rozhodnutí,“ prohlásil náměstek primátorky Jiří Pospíšil, hlavní zastánce bourání.

„Není možné, aby se pár lidí v radě o vlastní vůli rozhodlo, že nesplní rozhodnutí zastupitelstva a že kasárna nechá zbourat,“ argumentuje však Matyášek.

Spolu s dalším opozičním zastupitelem, Františkem Filoušem z hnutí ANO, podal podnět na kontrolní odbor ministerstva vnitra, aby usnesení o demolici pozastavil. Vnitro to v prvním kole odmítlo, Matyášek s Filoušem se proto odvolali k ministrovi vnitra.

„Usnesení o zakonzervování Jezdeckých kasáren nebylo ani v průběhu roku 2014, ani v průběhu roku 2015 změněno či revokováno, a je tedy doposud platné. Splněno ale nebude,“ napsali ministrovi.

Zastupitel zmáčkl špatné tlačítko, hlasování se ale neopakovalo

Namítají zároveň, že i samotné hlasování o demolici bylo zmatečné. Zastupitel František Jura totiž prohlásil, že omylem stiskl ano, ale hlasování se jako v jiných případech tentokrát neopakovalo. Upozorňují také, že pozvánka na jednání neobsahovala informaci o demolici, což odporuje zákonu.

Spor o budovu Jezdeckých kasáren, kterou v roce 1891 nechala v Prostějově postavit Dvorská vojenská stavební kancelář ve Vídni a sídlil v ní 6. jezdecký pluk, se táhne již dlouho. Radnice argumentuje, že kasárna jsou ve špatném stavu, mají nevyhovující dispoziční uspořádání a komplikovaná přestavba by byla příliš drahá.

Odpůrci mají naopak k dispozici posudky expertů a statiků, podle kterých to není pravda. Odborníci z Ústavu památkové péče na fakultě architektury ČVUT Praha potvrdili, že precizně postavená budova s vnitřními klenbami je charakteristickým fenoménem pozdní monarchie a je staticky v naprostém pořádku a vhodná k rekonstrukci.

Jezdecká kasárna jsou symbolem celé prostějovské čtvrti. Historii jezdeckého pluku připomíná bojová zástava, kterou využívá při slavnostních příležitostech Pražský hrad. Když město budovu před pár lety převzalo od armády, byla v pořádku. Dnes je z ní vybydlená troska.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme