Slavného rodáka představí kniha

V Německu se vypracoval v jednoho z nejoriginálnějších rozhlasových tvůrců, v rodném Šumperku ho však téměř nikdo nezná. Helmuta Kopetzkeho představí nová autobiografická kniha Byl jsem Sudeťák.

18. 3. 2024

Helmut Kopetzky se narodil v roce 1940 v Šumperku. V pěti letech byl odsunut spolu s matkou a prarodiči do rozbombardované Fuldy. Po střední škole nastoupil jako stážista v lokálních novinách a postupně se vypracoval na jednoho z nejoriginálnějších rozhlasových tvůrců.

V sedmdesátých letech režíroval řadu pořadů pro děti a mládež, mimo jiné pro televizi ZDF. Pro rozhlas natočil více než stovku celovečerních projektů a seriálů na témata obou světových válek, současnosti i historie Sovětského svazu a Ruska, dění v Jižní Americe či na Středním východě. V řadě zemí světa také vzdělával budoucí rozhlasové tvůrce.

„Helmuta jsem pravidelně potkávala v Berlíně. Jezdím tam na každoroční rozhlasový a televizní festival. Zná ho doslova celý svět, protože patří ke generaci, kdy byla rozhlasová tvorba na výsluní zájmu“, řekla o něm prorektorka Univerzity Palackého v Olomouci Andrea Hanáčková, která se jeho tvorbě věnovala i ve své diplomové práci.

České vydání jeho autobiografie je úzce spjato se šumperským gymnáziem. Iniciátorkou i překladatelkou v jedné osobě je tamní oblíbená profesorka angličtiny a němčiny Bohumila Fatzinek Kučerová. Zaujal ji Kopetzkeho nový pohled na česko-německé vztahy. Kopetzkeho kniha je velmi otevřená, intimní autobiografie popisující komplikované rodinné vztahy mezi předválečnými, válečnými a poválečnými generacemi. A také složitou cestu k porozumění a smíření.

Kniha má dvě části a nadvakrát i vznikla. V té první se Helmut Kopetzky vrací ke kořenům své v tehdy ryze německém Šumperku. Popisuje válku, odsun a strasti v nové vlasti, v nichž hlavní roli hraje komplikovaný vztah „železné matky“ dvojnásobné válečné vdovy a syna, který se snaží vymanit z jejího stínu i stínu války a buduje kariéru úspěšného rozhlasového tvůrce. Druhou část odstartuje e-mail, který Helmut obdrží v novém tisíciletí ze svého rodného domu. Navázání kontaktu s novými obyvateli domu otevírá zcela novou kapitolu jeho života.

Vydání knihy se ujal ředitel Světa knihy a Šumperan Radovan Auer. Její křest se uskuteční na konci května v Praze. 

Zdroj: VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Štítky
Osobnosti: Radovan Auer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme