Rozpočet bude přebytkový

Přerovský magistrát počítá s tím, že příští rok bude mít příjmy o 26 milionů korun vyšší než výdaje

3. 12. 2011 | 15:00

Přerov – Schvalování rozpočtu na příští rok čeká na nejbližším zasedání v  prosinci přerovské zastupitele. Podle návrhu má město tentokrát hospodařit s  přebytkem, zatímco rozpočet na letošní rok byl vyrovnaný. Příjmy mají činit 691 milionů 921 tisíc a výdaje 666 milionů 594 tisíc.
Přerov měl letos vyrovnané hospodaření a rozpočet činil přibližně miliardu korun. Když se loni v prosinci návrh projednával, měli zastupitelé značné výhrady k tomu, jak se rozdělují finance v oblasti přímých podpor. Přesto nakonec po bouřlivé diskusi prošel. „Rozpočet je oproti tomu předchozímu nižší, protože přes tři sta milionů korun, které jsme měli od státu na proplácení sociálních dávek, přechází na stát. Dávky bude totiž od ledna, kdy vstoupí v platnost sociální reforma, poskytovat Úřad práce,“ vysvětlil přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).
Podle něj v  rozpočtu nejsou zahrnuty investice na příští rok, o nichž se bude na zastupitelstvu jednat teprve počátkem příštího roku. „Rozpočet může být schválený jako přebytkový, jestliže jsou některé příjmy daného roku určeny k  využití až v následujících letech, nebo určeny ke splácení jistin úvěrů z  předchozích let,“ vysvětlil mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.
Na jednání zastupitelstva, které se uskuteční v pondělí 12. prosince, se dá očekávat živá diskuse o návrhu rozpočtu. Město hodlá totiž směřovat více prostředků do podpory sportovních klubů. Má to ale důvod.
„Problém je, že sportovním organizacím vypadl jeden financující pilíř, a tím jsou prostředky, které dostávaly ze Sazky prostřednictvím ČSTV. Teď to má ale chodit z  ministerstva přes sportovní svazy. Panuje tedy velká obava, že se tyto prostředky nedostanou až k oddílům,“ zdůvodnil náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP 09). Město tak chce přispět například na provoz hal sportovních oddílů TJ Spartak,SK Žeravice či TJ Sokol.
„Financování ve sportu je dosti problematické a město se tak zřejmě bude muset nechtěně stát mecenášem pro sport,“ shrnul primátor.

Nejvíce prostředků v oblasti přímé podpory má jít na hokejový klub HC Zubr, a to 5 milionů korun. Zastupitelé přitom už loni při schvalování rozpočtu kritizovali vyšší příspěvky některým klubům. „Přimlouvala bych se za větší podporu kultury a za to, aby částky na sport byly nižší,“ konstatovala třeba zastupitelka Helena Netopilová ze strany Společně pro Přerov.
Radní na svém posledním zasedání rozhodli také schválit uzavření dodatku ke smlouvě o  kontokorentním úvěru mezi městem a Českou spořitelnou.
„Úvěr ve výši 20 milionů korun je určen k přechodnému zajištění nedostatku finančních prostředků v roce 2012. Je to jakási rezerva pro případný nedostatek počátkem příštího roku. Návrh ale teprve projde zastupitelstvem,“ konstatoval mluvčí magistrátu Bohumil Přidal.

Přerovský a hranický deník | 3.12.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: PETRA POLÁKOVÁ-UVÍROVÁ


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme