Respirátory potřebným v Jeseníku rozdávají, stačí si přijít

2. 3. 2021

Povinné nošení respirátorů na většině míst schválila od čtvrtka 25. února vláda. Některé místní samosprávy se rozhodly pomoci lidem, pro něž je obtížné si tento ochranný prostředek opatřit nebo na to nemají peníze. Vybraným skupinám lidí rozdávají respirátory například v Jeseníku.

Pro nově vyžadovanou ochranu úst a nosu míří lidé od čtvrtečních devíti hodin do Katovny. K dispozici je pro obyvatele města po dvou kusech.
„Od rána přišlo kolem čtyřiceti lidí. Děkovali, byli rádi, že nemusí běhat po městě a zjišťovat, kde respirátor seženou,“ popsala kolem půl desáté dopoledne starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Samospráva svým krokem reagovala na rozhodnutí vlády a na fakt, že respirátory nebyly vždy dobře dostupné, případně ne za dostupnou cenu. V Katovně byla ve čtvrtek ráno ochranných prostředků k dispozici tisícovka.
„Nechala jsem respirátory nakoupit ještě v době, kdy cena byla relativně nízká, ale začínalo se mluvit o tom, že budou třeba. Dnes jsme dostali ještě dar sto osmdesáti kusů od jednoho zastupitele. Na příští týden máme objednané další,“ popsala starostka.
Respirátory v Katovně jsou určené pro lidi starší 65 let a sociálně potřebné.
„Není nutné písemně dokládat, že má někdo sociální problém. Věříme, že přijdou lidé, kteří to potřebují. Kontroluje se jen, zda bydlí v Jeseníku,“ uzavřela Zdeňka Blišťanová.

Nošení respirátorů třídy FFP2 či dvou chirurgických roušek přes sebe nařizuje mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které schválila vláda. Nasazené je musí mít lidé v prodejnách, provozovnách služeb, zařízeních sociální péče i zdravotnických, ve veřejné dopravě, v čekárnách a nástupištích a dokonce i v autech, pokud nimi cestují lidé z různých domácností. S jednou rouškou si vystačí lidé mladší patnácti let.
Nařízení má však přes dvacet výjimek. Ochranné pomůcky tak nemusí nosit například řidiči veřejné dopravy při jízdě, děti ve školách a školkách, ale třeba i ústavní činitelé, když vykonávají práci a jsou vzdáleni nejméně dva metry od sebe.
Stát do začátku dubna prominul DPH na respirátory s cílem snížit jejich cenu.

www.sumpersky.denik.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme