Radovan Auer: Festival Svět knihy přivede do Plzně hvězdné autory

Festival Svět knihy přivede do Plzně hvězdné autory.

19. 9. 2023

PLZEŇ Potkat se s významnými českými spisovateli současnosti budou moci zájemci tento pátek a sobotu v Plzni. V prostoru DEPO2015 se uskuteční čtvrtý ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Plzeň.

Zhruba pět desítek vystavujících nakladatelství představí svou publikační činnost za první pololetí roku i aktuálně vydané tituly. Program festivalu je namíchán tak, aby zaujal jak mainstreamové čtenáře, tak i fanoušky jednotlivých žánrů, odbornou veřejnost či malé čtenáře s učiteli nebo rodiči.

Letošní dramaturgie se zaměří mimo jiné na téma Autoři bez hranic, jež jsou překračovány fyzicky i mentálně. Festivalový program zahrnuje i několik křtů titulů, které budou mít v Plzni velkou premiéru. Například je to první román Niny Špitálníkové Severka či kniha vycházející z nesmírně populárních přednášek plzeňských kriminalistů Skutečné zločiny na Plzeňsku. „Skutečné zločiny, neboli jak se teď moderně říká true crime, jsou nyní ohromně v kurzu, ale my nezapomínáme ani na starou dobrou detektivku, takže dorazí i její první dáma Michaela Klevisová či Jiří Březina,“ doplňuje ředitel festivalu Radovan Auer.

V době konání veletrhu také vychází v češtině zbrusu nová kniha Jaroslava Rudiše Návod k použití železnice. Autor ji přijede osobně představit. Z dalších spisovatelů dorazí ještě do Plzně třeba Kateřina Tučková s románem Bílá Voda, reportéři České televize Jakub Szantó a Martin Jonáš pohovoří o knize Putinova válka. Silná bude i sekce sci-fi a fantasy, v rámci které se představí například tvorba Ondřeje Neffa, Karla Jerie nebo Františka Kotlety a řady dalších autorů žánru. Kotleta zde vystoupí i pod svým civilním jménem Leoš Kyša, aby uvedl velké kontroverze budící román Sudetenland. Zajímavá bude rovněž debata o Milanu Kunderovi, kterou připravuje Tomáš Kubíček, spisovatelův osobní přítel, člověk, který stojí za tím, že v Brně vznikla Knihovna Milana Kundery.

Až z Jižní Koreje dorazí bohemista Kyuchin Kim, jenž do korejštiny převedl desítky českých autorů. Převezme Cenu Jiřího Theinera za popularizaci české literatury v zahraničí. Toto ocenění měl obdržet již v roce 2020, ale kvůli pandemii si pro cenu přijíždí až nyní. Zároveň se uskuteční několik zajímavých setkání se současnou literární tvorbou Ukrajiny, například se spisovatelkou Karinou Armlos či se Salome Engibaryan, která s dětmi vyrobí papírového buldočka, a řeč bude rovněž o válečné literární reportáži.

Veletrh startuje společně s filmovým festivalem Finále, kde bude mít projekci také Citlivý člověk podle posledního románu Jáchyma Topola. Ten jej představí jak svým čtenářům, tak filmovým divákům.

Premiérová Galerie novinek poskytne návštěvníkům širší přehled o knižní produkci pro podzimní a vánoční trh. Areál DEPO2015 bude pro konání veletrhu otevřen vždy od 8.45 do 19 hodin. Desítky vystavujících přivážejí do Plzně nejen pestrou žánrovou nabídku, ale většinou především horké novinky přichystané na podzimní a předvánoční trh. „Září je vhodný měsíc, abychom představili novinky, jež nakladatelé chystají na silnou podzimní sezonu. Vedle titulů vystavených u jednotlivých nakladatelů bude na místě prezentována i Galerie novinek od širšího okruhu nakladatelů. Zde si budou moci návštěvníci knihy prolistovat a poznamenat ty, které nebudou na veletrhu k dostání,“ upřesňuje Auer.

Dvoudenní festivalový program obsáhne více než sedmdesát pořadů – diskuzí, křtů nových knih, scénických čtení, debat, výstav, autogramiád určených pro dospělé, děti i mládež. Páteční dopoledne je zaměřeno především na školní kolektivy. Loňský koncept Svět knihy dětem, jehož hlavním záměrem je formou zábavných i poučných pořadů a aktivit oslovit školní mládež, učitele a rodiče, zůstane zachován i letos. Projekt bude opět propojen s kampaní Rosteme s knihou, kterou společnost Svět knihy organizuje již od roku 2005. „Podařilo se nám ve spolupráci s některými nakladateli pozvat zvučná jména dětské literatury – například Marku Míkovou, Olgu Stehlíkovou, Galinu Miklínovou, Víta Martina Matějku nebo Báru Dočkalovou. Pořádáme rozličné workshopy a návštěvníci si mohou zahrát interaktivní hru Playing Kafka,“ říká Jana Chalupová, koordinátorka kampaně Rosteme s knihou.

Štítky
Osobnosti: Radovan Auer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme