Radovan Auer: Facebookový fenomén Dějiny města Šumperka

19. 8. 2022

Před dvěma lety založil Radovan Auer facebookovou skupinu Dějiny města Šumperka. Souviselo to se stejnojmennou publikací, kterou vydal se Šumperským okrašlovacím spolkem. „Moje představa byla, že se ve skupině sdruží pár desítek nadšenců do šumperské historie – patriotů a budeme si sdílet zajímavé fotky, články, pozvánky na akce. Pár měsíců to tak i fungovalo. Ale pak se strhla lavina,“ říká Radovan.

Ze skupiny se stal ze dne na den fenomén. Každý den v ní přibývalo několik set členů, dnes se jejich počet blíží pěti tisícům. Fascinující je obrovské množství fotografií, vážící se k historii města, starších i z dob nedávno minulých.
Období do roku 1945 je objektem zájmu historiků a množství pramenů je omezené, tak z toho období se fotky často opakují, ale i tak jsem se dověděl řadu nových faktů, pospojovaly se mi různé kusé informace. Největší perly však vyplavaly z rodinných archívu, vážící se především k období po druhé světové válce,“ doplňuje Auer.

Deník Šumperský REJ připravil letní obrazový seriál, kde představují nejzajímavější a nejzábavnější fotografie, které se ve skupině objevily. Třeba vás pobaví, dovíte se něco více o historii města. Zde přikládáme odkazy:

První díl obrazově mapoval historii Šumperského maratonu.

Díl druhý – Srocení lidu, průvody a manifestace.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme