Přílepek tající platy zrušíme, hlásí politici poté, co na něj přišli

10. 8. 2011 | 10:00

Ministerstvo zdravotnictví a TOP 09 navrhnou vyškrtnutí přílepku, podle kterého by úřady mohly bez obav tajit platy a odměny úředníků. Do reformy zdravotnictví ho propašovalo ministerstvo vnitra. Ještě v pondělí přitom dával od přílepku ministr Leoš Heger ruce pryč.

TOP 09 a Starostové se s ministerstvem zdravotnictví shodli na pozměňovacím návrhu, který sporný přílepek odstraní. Oznámil to předseda poslanců této vládní strany Petr Gazdík.

Z věcného hlediska je podle něj přílepek nesmyslem, z procesního nepřípustným postupem. "Schválen nebude," sdělil kategoricky Gazdík. "Jsme proti jakýmkoli přílepkům," podotkla také poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Další zástupkyně klubu Jitka Chalánková ale poznamenala, že poslanecký klub o záležitosti ještě nejednal.

Legislativní přílepek, jehož cílem je tajit výši odměn a platů vyplácených z veřejných zdrojů, odhalila Strana zelených. Návrh zákona je již ve Sněmovně jako tisk a v prvním čtení byl schválen.

"Ukazuje to, jakým způsobem si současná vládní garnitura zvykla jednat s občany. Tajně a ve skrytu se snaží znemožnit kontrolu toho, jak nakládá s veřejnými prostředky, ač po občanech vyžaduje další a další utahování opasků. Je to exemplární snaha podvést voliče, pro kterou nelze najít omluvu," řekl předseda zelených Ondřej Liška.

Politici ze všech vládních stran vyjádřili k přílepku odpor. Nelíbí se dvěma opozičním stranám - sociálním demokratům a komunistům - ani koaličním Věcem veřejným. Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake označila návrh za legislativní nešvar prvního řádu. "Ať se to komu líbí, nebo ne, pokud jsem placena z veřejných rozpočtů, má veřejnost právo zhodnotit adekvátnost mé odměny s výkonem," uvedla.

Peake rovněž poukázala na to, že se vládní strany v dodatku koaliční smlouvy zavázaly k sestavení pravidel pro platy a odměny manažerů podniků ve vlastnictví státu, krajů a obcí. Proti přílepku se vyslovily také poslankyně VV Lenka Andrýsová a Dagmar Navrátilová.

"Nevidím důvod, proč by veřejné peníze neměly být veřejné," řekl Hospodářským novinám vlivný poslanec ODS, předseda zdravotního výboru Boris Šťastný.

"Podle mého názoru tento přílepek do zákona nepatří a navrhnu našim poslancům hlasovat pro jeho vypuštění," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vláda podle něho často zneužívá utajené odměny k  neodůvodněnému přeplácení ministerských oblíbenců. "Návrh považuji za zoufalou snahu zabránit oprávněným snahám veřejnosti znát platy vyplácené z veřejného rozpočtu," přidal se poslanec Jeroným Tejc.

Ministerstvo vnitra už se dohodlo s poslancem ODS Janem Vidímem, že navrhne zrušení přílepku. S přílepkem nemám nic společného, dušoval se Heger

Ministr zdravotnictví Leoš Heger v  pondělí prohlásil, že s přílepkem ve zdravotnické reformě nemá nic společného.

Zákon o veřejném přístupu k informacím rozhodně není zdravotnickým zákonem. V rámci reformních zákonů o službách, specifických službách a zdravotních službách jsme do zákona o svobodném přístupu k informacím potřebovali vložit pouze pojem "zdravotní služby" tak, aby byla legislativa kompatibilní a jednotlivé zákony na sebe navazovaly. Jakékoli další změny v  tomto zákoně ministerstvo zdravotnictví nečinilo. Podle mých informací tuto změnu provedlo ministerstvo vnitra, v jehož gesci tento zákon je," uvedl Heger na svém osobním webu.

Ministr se nicméně nevyslovil pro zrušení přílepku. Deník Aktuálně.cz uvedl, že návrh o utajení platů úředníků do reformního zdravotnického zákona vložilo ministerstvo vnitra vedené Janem Kubicem.

zpravy.iDNES.cz | 9.8.2011 | rubrika: Zprávy / Domácí | strana: 0 | autor: iDNES.cz, Jan Wirnitzer, ČTK

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme