Přerovem prošli radikálové, policie jim zabavila pistoli, nože a tyče

Protestní akce proti pochodu radikálů v Přerově se zúčastnili Arcibiskup Jan Graubner, europoslanec Jan Březina, poslankyně Parlamentu ČR Jitka Chalánková, kněz František Lizna.

27. 6. 2011 | 10:00

Necelých dvě sta příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti se sešlo na protestní akci a pochodu Přerovem. Policie kvůli nim do akce nasadila zhruba sedm set svých příslušníků. Na jiném místě v Přerově se ovšem na vlastní akci sešli i Romové, k žádným potyčkám ale nedošlo.

Nad Přerovem kroužil kvůli akci už od jedenácti hodin vrtulník, druhý byl navíc v pohotovosti na zemi. V ulicích byly policejní hlídky, vedle těžkooděnců dohlíželi na pochod extrémistů i psovodi, jízdní policie a také pyrotechnici.

V ulicích města a především na náměstí Svobody, kde akce začala, byl ale ještě dlouho po jedenácté hodině, kdy měla akce začínat, klid. V půl jedné bylo na místě jen asi třicet sympatizantů Dělnické strany sociální spravedlnosti, z nichž někteří rozdávali tiskovinu DSSS nazvanou Dělnické listy. Předseda strany Tomáš Vandas dorazil po půl jedné.

Průchod na náměstí policisté střežili a účastníky akce prohledávali. Potvrdily se při tom obavy, že někteří z nich dorazí na pochod ozbrojeni, stejně jako při stejné akci před dvěma lety, kdy policie našla dokonce i zápalné lahve.


Účastníky pochodu Přerovem, který do města svolala Dělnická strana sociální spravedlnosti, hlídalo zhruba sedm set policistů, nad městem navíc kroužil vrtulník a další byl připraven v záloze.

"Při prohlídkách jsme u účastníků mimo jiné objevili jednu střelnou zbraň, konkrétně legálně drženou pistoli vzor ČZ 70, a dále dva teleskopické obušky, tři nože a několik tyčí. Kromě toho se tu objevil člověk, který se vydával za novináře, ale byl přitom ozbrojený boxerem," shrnul policejní mluvčí Michal Pižurin Odpor, odpor, skandovali radikálové v ulicích a hrozili pěstmi

Podle jednoho z členů policejního antikonfliktního týmu se nakonec na akci sešlo zhruba 150 až 200 lidí. "Většinou jde o mladé lidi kolem dvaceti let oblečené v černém. Nejdříve měl předseda DSSS projev, po něm řečnili ještě další dva lidé, dohromady to trvalo asi hodinu," nastínil z místa reportér MF DNES.

"Nesouhlasíme se stávajícím režimem, který si myslí, že zde bude navěky. To si mysleli komunisté také. Česká republika je nyní policejní stát," řekl mimo jiné Vandas a vyzval své příznivce, aby šli k příštím volbám a jeho stranu podpořili svými hlasy.

Pochodu radikálů Přerovem předcházel projev předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase. Ten v něm mimo jiné řekl, že je Česká republika policejním státem.

Po půl třetí se pak radikálové sešikovali a zhruba patnáct minut před třetí vyrazili na pochod ulicemi. "Účastníci skandovali hesla jako "policejní stát" nebo "odpor, odpor". Na místní, kteří je občas pozorovali z oken, ukazovali a volali "Češi pojďte s námi," popsal reportér MF DNES s tím, že pochod doprovázela dvě policejní auta a deset dodávek s těžkooděnci, ze vzduchu pak dění sledoval vrtulník.

Když se pochod dostal do Škodovy ulice, kde žijí především Romové, kteří vše sledovali z povzdálí nebo z oken, začali jim někteří účastníci pochodu hrozit pěstmi a skandovat "už jsme tady". Radikálům ale v tomto místě bránily v průniku mezi domy kromě policejních zátarasů i barikády, které tu nechalo vytvořit z velkoobjemových kontejnerů město.

Přístup k domům, kde bydlí Romové, radikálům mimo policejních zátarasů zablokovalo i město pomocí velkoobjemových kontejnerů. Hrozilo totiž, že dojde ke rvačkám.

V Husově ulici, která byla zčásti přehrazená a pochod tak mohl jít jen jednou její částí, narazili radikálové na malou skupinu antifašistů, a o kus dál také na dav tvořený zhruba stovkou Romů. Obě skupiny od průvodu oddělovali policisté, ale okamžitě na sebe začaly pískat a křičet. Potyčce ale policejní kordon zabránil.

Na trase pochodu čekala skupinka antifašistů a také dav zhruba stovky Romů, policie je však k sobě nepustila. Lidé z obou skupin a účastníci pochodu tak na sebe jen pískali a křičeli.

V půl čtvrté dorazil pochod zpět na náměstí Svobody. Předseda DSSS Vandas poděkoval lidem za účast a ti se začali rozcházet, některé skupinky ale zůstávaly na místě, a s nimi i členové antikonfliktního týmu nebo policejní dodávky s těžkooděnci. Pochod hlídali policisté z šesti krajů, jen město stál 200 tisíc

"Během akce nedošlo k žádnému hromadnému narušení veřejného pořádku nebo konfliktům. Pochod proběhl zcela bez problémů. Situaci ale nadále sledujeme, aby nedošlo ze strany některých účastníků k nějakým provokacím," shrnul policejní mluvčí Pižurin.

V Přerově byli kvůli pochodu extremistů policisté z šesti krajů republiky. Vedle Olomouckého také z Moravskoslezského, Zlínského, Jihomoravského, Pardubického a Královehradeckého."

Ti dohlíželi na účastníky po celé trase, která vedla z náměstí Svobody Čechovou, Havlíčkovou a Komenského ulicí, a poté do Škodovy, Husovy, Kramářovy a Čechovy ulice.

Kromě policie, která se na akci chystala zhruba měsíc, se na pochod připravovalo i město. "Tyto přípravy nás už vyšly na zhruba dvě stě tisíc korun," řekl primátor Jiří Lajtoch. Romové naplánovali protestní mítink, podporu slíbil i arcibiskup

Vedle příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti měli svoji akci na sobotu naplánovanou v Přerově také místní Romové. Ve dvorním traktu Husovy ulice, kterou příznivci dělnické strany rovněž prošli, se sešli na svůj mítink a koncert.

"Chceme místním pomoci vyjádřit jejich nesouhlas s ideologií a způsobem, kterým ji dělnická strana propaguje. Uvědomujeme si určitá rizika ve spojitosti s tím, že kolem nás budou extrémisté procházet. Snad k ničemu nedojde," uvedl za organizátory Richard Kořínek ze společnosti Člověk v tísni.

"Svoji podporu nám přímo sem přijede vyjádřit například arcibiskup Jan Graubner, europoslanec Jan Březina či olomoucká poslankyně Jitka Chalánková," dodal.

Z dalších známých lidí se u pochodu objevil například někdejší disident Vladimír Hučín. "U bezpečnostní informační služby jsem se zabýval extremismem deset let, akce mě proto zajímá jako odborníka, kromě toho samozřejmě ale i jako Přerovana. Není to ovšem žádný projev podpory," řekl pro MF DNES.

25.6.2011    zpravy.iDNES.cz    strana 0    Zprávy / Černá kronika
iDNES.cz, Stanislav Kamenský, MF DNES, Michal Poláček        

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme