Praktiky v pohřební službě prošetří úřady

24. 1. 2017

 Pohřební služba Technických služeb Jeseník pochybila při nakládání se zemřelými. Vyplývá to ze závěrů správního řízení živnostenského úřadu v Jeseníku, který městskému podniku odebral koncesi. Firma se však odvolala ke krajskému úřadu, jenž rozhodnutí zrušil. Celá záležitost se tak vrací na začátek. 
Otazníky okolo provozu pohřební služby se objevily loni na jaře. Živnostenský úřad odhalil závažné nedostatky. 
„Byly tam základní tři výtky: neodvážení zesnulých po pohřbu do krematoria, převážení zesnulých v otevřených rakvích a špatné používání mrazicího zařízení,“ shrnula členka představenstva Technických služeb Jeseník a zároveň místostarostka města Zdeňka Blišťanová. 
Vzhledem k neetickému zacházení se zesnulými a porušování zákona o pohřebnictví odejmul loni v září živnostenský úřad Technickým službám koncesi. Bez ní nemohou pohřební službu provozovat. 
Městský podnik se proti rozhodnutí odvolal ke krajskému úřadu. Ten rozhodnutí jesenického „živnosťáku“ zrušil. „Krajský úřad se záležitostí zabýval a z důvodu procesního pochybení vrátil věc zpět k prošetření,“ informovala mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová. Celou záležitost tak musí znovu projednat úředníci v Jeseníku. 
Případ je výjimečný i v republikovém měřítku. Podle předsedy Asociace pohřebních služeb v ČR Jaroslava Mangla ještě žádná pohřební služba v Česku o koncesi nepřišla. 
Dokud úřady věc pravomocně nerozhodnou, mohou Technické služby pohřbívat dál. Podnik připravil záložní variantu, pokud by o oprávnění nakonec přišel. Pohřebnictví by provozovala jeho nedávno založená dceřiná společnost. 
Kauzu odstartovalo loni na jaře oznámení konkurenční pohřební služby, která upozornila na nestandardní praktiky. Vedoucí městské pohřební služby dostal v souvislosti s kauzou výpověď. 

Zdroj: Moravský sever

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme